Петък,

US-експерти идват за "Белене" и газа

От: Стандарт -
227
US-експерти идват за "Белене" и газа
A
A
A

Потенциалната реализация на проекта АЕЦ „Белене“ обсъдиха премиерът Бойко Борисов и помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд. На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на САЩ Херо Мустафа.

ВИЖ ОЩЕ: Ще сложат ли Борисов и Тръмп еднакви вратовръзки

Разговорът се състоя дни, след като премиерът Борисов лично показа на посланик Мустафа как върви строежа на интерконектора с Гърция и газовото трасе. На 25 ноември пък темата енергетика ще е един от въпросите, които Борисов ще обсъжда с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на официалната си визита в Белия дом.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов поиска път Александруполис-Димитровград

Борисов посочи, че общо тринадесет компании са подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор. Сред тях е и американската компания "Дженерал електрик". Помощник държавният секретар Форд изрази отново виждането на САЩ за този проект и двете страни се договориха за скорошно изпращане на екип от американски технически експерти до България, за да бъдат проучени възможностите за засилване на българо-американското стратегическо партньорство в енергийния сектор, съобщи правителствената информационна служба. Министър-председателят Борисов и Кристофър Форд дискутираха също българо-американските отношения в гражданската атомна енергетика, установени в споразумението САЩ – Евратом 123.

Сътрудничеството между България и САЩ и в областта на енергетиката беше основен акцент в разговора в Министерския съвет, като помощник държавният секретар Кристофър Форд отбеляза, че тази област е жизненоважна за общите ни стратегически интереси и национална сигурност. 

Борисов изтъкна потенциала на страната ни да осигури диверсификация на енергийните източници и маршрути не само на наша територия, но и в региона. Борисов заяви, че за България е от стратегическо значение  да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа и специално акцентира върху реализацията на газовата връзка с Гърция. Българският премиер напомни, че през настоящата година са реализирани и първите доставки на втечнен природен газ с произход САЩ за страната.

Борисов подчерта още, че като държава членка на ЕС България стриктно спазва изискванията за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. В този контекст министър-председател отбеляза  успешното партньорство между българската страна и „Уестингхаус“  през последните 15 години, включително и в търсенето на възможност за изпълнение на европейските изисквания за диверсификация на свежото ядрено гориво. 

На срещата беше отбелязано доброто сътрудничество между България и САЩ и в редица други сфери като сигурността и отбраната, борбата с тероризма, образованието и връзките между народите.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички