Урсула с исторически думи за България. Какво следва?

Лидерите на страните членки на ЕС не приеха общо заключение по въпросите за миграцията след края на срещата на върха в Брюксел

Урсула с исторически думи за България. Какво следва? | StandartNews.com

България и Румъния са пример за управление на границите. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Тя бе категорична, че укрепването на границите на ЕС и тяхното управление са сред главните елементи в борбата с нелегалната миграция, като даде за пример проектите в България и Румъния, съобщи пресслужбата на ЕК.

„Искам да подчертая укрепването на външните граници и подобряването на ефективността на управлението на границите, на граничните процедури. Тук имаме два пилотни проекта, които са създадени в България и Румъния с подкрепата на Комисията, но също така и на Frontex, Европол и Агенцията на убежището. Те вече са в ход. И се надявам, че тези пилотни проекти ще послужат като най-добра практика за други външни граници на Европейския съюз“.Лидерите на страните членки не приеха общо заключение по въпросите на миграцията след края на двудневната среща на върха в Брюксел, тъй като предложенията на бяха подкрепени от Унгария и Полша.

За сметка на това председателят на Европейския съвет Шарл Мишел все пак подчерта:

"Реалността е, че има 25 страни, които са мобилизирани да подкрепят процеса - задействането на пакта за миграцията такъв, какъвто беше обсъден демократично и две държави, които заявиха неодобрението си. Двете причини за това са тяхното несъгласие по същество с пакта и с процеса за вземането на решения, по-точно с квалифицирано мнозинство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай