Урок! Знаков министър каза как ще оцелее България

Иван Нейков даде своята рецепта на политиците

Урок! Знаков министър каза как ще оцелее България | StandartNews.com

"Един от малшансовете на това служебно правителство е точно в социалната сфера, има свръхочаквания към него. Върху него пада отговорността да направи така, че да има България и след зимата. Сами се настройваме, че идва някакъв Армагедон, катаклизъм. България е преживявала и по-тежки кризи от тази. Ще има трудности – нови цени на енергоносителите, храните", заяви бившият социален министър Иван Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Нейков добави, че върху служебния кабинет ще падне отговорността да защити хората, които сами не могат да се справят. При тях голямото изпитание според него ще е как да насочат ресурса за подкрепа в трудните моменти към онези хора, които истински имат нужда.

По думите му всяка промяна на цената на енергоносителите води до увеличаване на хората, които имат нужда от подкрепа и затова е много важно да се знае кой е енергийно бедният.

Нейков коментира и предложението на служебния кабинет за 770 лв. минимална заплата през 2023 г.

"Предложението на социалното министерство за новия размер на минималната работна заплата има 2 страни. Едната е размерът и тук нещата са абсолютно рутинни. На всеки 2 години ние вдигаме с около 100 лв. минималната заплата.

Новото е заявеното желание да се направи механизъм за определяне на минималната работна заплата. Съществуващият в България модел за определяне на минималната работна заплата е уникален. Той е т. нар. "таванен способ" – гледа министърът на финансите в тавана и казва: "ето ти 50-60 лв." и никой не знае защо", заяви бившият социален министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай