Уорлик: Нямам врагове в България

Уорлик: Нямам врагове в България | StandartNews.com

София. Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик призна, че е изключително дволен от здравата връзка между САЩ и България. В понеделник той беше отличен с орден "Стара планина" от президента Росен Плевнелиев по повод отпътуването му от страната.

"Приех това отличие от името на правителството на САЩ. Иска ми се да знам, че и аз съм допринесъл с нещо за подобряване на отношенията между страните ни през последните три години", каза Уорлик пред БНТ. Според него България и САЩ гледат в една посока по много общодържавни въпроси.

Уорлик отрече да се е намесвал във вътрешните работи на България и не смята, че има врагове тук. "Ако всички в България ме обичаха, това щеше да означава, че не съм си вършил работата добре. Някои хора са ме обвинявали, че се меся във вътрешните работи на страната. Това обаче не е вярно. Аз стимулирах диалози и обсъждания и исках нещата да бъдат ясни и прозрачни. Приятелите правят така", каза американският посланик.

Уорлик коментира и атентата в Бургас. Според него България и българите не са били целта на удара, а Израел. Трагедията показа, че тероризмът може да бъде навсякъде. Той допълни, че подкрепя инициативата на страната да разследва подробно атентата.

Уорлик започва новата си дипломатическа работа в Афганистан от понеделник и ще има само 2 дни почивка преди това. Уорлик обеща, че България винаги ще остане в сърцето му и с тъга напуска страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай