Украйна официално ни поиска оръжие. Какво ще отговорим?

Посланик Виталий Москаленко права официални писма до институциите у нас

Украйна официално ни поиска оръжие. Какво ще отговорим? | StandartNews.com

Украйна официално ни поиска с нота оръжие – гаубици, тежки миномети от 120 мм, залпови системи. Това съобщи посланикът на Украйна Виталий Москаленко в интервю за бТВ. Той е изпратил в петък официално писмо във Външно министерство, за да призове страната ни да предостави на неговата старото си руско въоръжение. Ситуацията се промени, вече имаме нужда не само от ремонт на бойна техника, но и от оръжие на бойното поле, каза Москаленко.

До дни гой ще изпрати официални писма с искането на Украйна до министерството на отбраната и до Министерски съвет, ще пише и на партийните централи.

Отговорът на държавата ни се чака с особен интерес. Изпращането на оръжие за Украйна е една от червените линии в коалицията и кабинета. БСП е категорично против, като социалистите заплашиха, че ако това се случи, излизат от властта. Затова и в решението на парламента бе записано само, че страната ни ще ремонтира украинска бойна техника.

80 танка ще бъдат ремонтирани в България, каза още Виталий Москаленко.

Украинският посланик коментира и преместването на бежанците у нас: "Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България.", каза дипломатът.

Той заяви, че правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната. 

Москаленко заяви, че бързо се дава временна закрила на бежанците, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация. 

Според него има повече проблем с детските градини. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай