Вторник,

Удар под кръста! Намаляват пенсии

От: СТАНДАРТ -
6508
Удар под кръста! Намаляват пенсии
A
A
A

Удар под кръста за част от пенсионерите. Докато в масовия случай месечните пари се увеличават, за хората, които са осигурени и в частен фонд, ситуацията е различна.

Пенсията за осигурителен стаж и възраст ще бъде намалявана с 9-10 на сто за хора, които са осигурени и в частен универсален фонд и навършват години за пенсиониране в периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. Причината за това е, че част от вноските им за пенсия не са отивали във фонд “Пенсии” на държавното обществено осигуряване (ДОО), а в частния фонд. Намалението е строго индивидуално и зависи от конкретната трудова история на всеки човек.

Хората, които навършват години за пенсиониране в периода от началото 2022 г. до края на 2025 г., могат да изберат да прехвърлят натрупаните си пари в универсалния пенсионен фонд (УПФ) в държавния фонд “Пенсии” до една година преди достигането на пенсионна възраст, гласи Кодексът за социално осигуряване.

Намалението на държавната пенсия за хората, които са осигурени и в УПФ се променя всяка година. С течение на времето процентът на намаление плавно ще расте, защото ще се пенсионират хора, за които все по-голяма част от общия им трудов стаж са осигурявани и в двата задължителни стълба на пенсионната система - в държавното обществено осигуряване и в УПФ.

В момента намалението е около 10 на сто. След 2031 г. то ще надхвърли 15%, а след 2036 г. ще достигне 19%. След 2040 г. намалението на държавната пенсия ще надхвърли 20%, а след 2050 г. ще се задържи на нива около 25 на сто. Това ще се случи, ако осигуровките за двата стълба на пенсионната система останат непроменени.

Затова хората трябва внимателно да преценят кое им е  по-изгодно - да взимат две пенсии - от държавната хазна и от частния фонд, или да прехвърлят парите си от УПФ във фонд “Пенсии” и да получават само държавна пенсия.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com