Учредиха спорната партия Помак

Учредиха спорната партия Помак | StandartNews.com

Пловдив. В Пловдив днес бе учреден инициативен комитет, който да изготви документите за регистрация на спорната партия Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура (Помак).

Идеологът на „Помак" Ефрем Моллов е категоричен, че партията не получава финансиране отвън и че няма да разделя българите граждани на етническа и религиозна основа. „Имаме и български родове, и турски родове, и помашки родове и влашки родове. Преходът в България ще приключи, когато политическа партия „Помак", със своя нов модел, вземе властта в държавата", заяви Моллов.

Сред учредителите на „Помак" са хора, които се определят като „копанари от Варненско, турци от Търговишко и помаци от Родопите". Всички те са обидени на българската държава, която не защитавала автентичните им културни традиции. Варненските копанари, например, твърдят ,че са наследници на древните траки. Те искат културна автономия и повече пари от европейските програми.

Жители на Рибново, Мадан и Златоград пък са готови да съдят всеки, който ги нарича „българо-мохамедани". Те определят себе си като „етнически помаци". На въпрос какъв е майчиният им език, отговорът не винаги е достатъчно ясен:

„Писменият и говорим език на помаците са арабски, персийски и османски език!", заяви Мехмед Урсунски. Несрин допълва: „Понеже говорят български език - културата им е също като българска.. носиите са български."

Сред учредителите има и българин-християнин - Илия Тодоров. „Ама, какво значи българин?! Има ли българин-бесепар, седесар, протестант, католик", каза той.

„Помак" има амбицията да разкрие свои местни структури в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай