Учител по призвание

Учител по призвание | StandartNews.com

Ако обичаш това, което правиш, няма да имаш нито един работен ден, казва Ваня Кастрева

Учител по призвание, човек по душа. Това казват и ученици, и родители за Ваня Кастрева - новата стара зам. образователна министърка.

Ваня Кастрева-Монова е магистър по история от Софийски университет "Св. Климент Охридски" и магистър по теория и управление на образованието - образователен мениджмънт, Софийски университет "Св. Климент Охридски. До скоро позната от поста си на началник на столичния инспекторат по образование, сега - като заместник-министър на образованието и науката. "Ако обичаш това, което правиш, няма да имаш нито един работен ден в живота си!", е казал Конфуций, а тя е живото доказателство, че човек е щастлив, когато прави това, което обича. Всички знаем, че да бъдеш учител, не е само професия, това е призвание. Начин на живот и начин на мислене. Първото работно занимание на Ваня Кастрева е като редактор в издателство "Младеж". След това става учител по история в 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов", а от 1998 г. и директор на столичното 2 СОУ "Акад. Емилиян Станев". През 2006 г., след спечелен конкурс, оглавява Регионалния инспекторат по образование София-град. В момента тя е докторант на Пловдивския университет.

За Ваня Кастрева училището е свят, в който господстват магията на любовта към детето и знанието. Свят, в който децата растат, откривайки себе си, приятелите си, сблъсквайки се с палитра от чувства и емоции. "Затова и ролята на учителя е на мъдрец, който отваря врати, гради мостове и остава незабравим. Това прави професията несравнима с другите. Както по достойнство, така и по отговорност", убедена е тя. Любимите й филми винаги са свързани с историята, защото е важно тя да бъде не само запомнена, но и съпреживяна, за да изиграе ролята си на учителка. "Историята има много измерения. Ако българските филми като "Козият рог", "Аспарух", "Сватбите на Йоан Асен" са оставили своя вечен отпечатък и послание в историята ни, за мен не по-малък интерес представляват и съвременните продукции", споделя Кастрева. Тя е отраснала в голямо и сплотено семейство, което винаги й е било опора. Те са до нея в най-светлите и тъмни моменти, те са любовта, която я зарежда, и силата, която я вдъхновява. Наред с шефския пост тя е и майка, и леля, и вече дори баба. Има две деца - синът й Федя от 4 години е горд татко на прекрасната Моника. Дъщеря й Слава пък е студентка в Софийския университет, тръгнала е по стъпките на татко си, който по образование е математик.

"Пред научната кариера съпругът ми Мони избра посвещението си на спорта", споделя Кастрева. В момента той е ръководител на тенис клуб "Дипломат". Интересно е да се отбележи, че те двамата се запознават именно на тенис корта. Самата Кастрева също обича тениса, за който сега й остава все по-малко време. Тя с усмивка си припомня спечелените грамоти и купи от различните тенис турнири, в които е участвала. Харесва й да пътува и да опознава нови и интересни дестинации, както и да опитва от екзотични ястия. От няколко години преоткрива вълшебството на българските минерални извори, оценени още от римско време, както тя се шегува. "Винаги съм обичала да се докосвам до различното и непознатото, защото то ни прави по-богати", завършва Ваня Кастрева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай