Ученици изненадаха с неочакван подарък Илияна Йотова

Йотова откри новата учебна година в ОУ "Отец Паисий" в село Железница

Ученици изненадаха с неочакван подарък Илияна Йотова | StandartNews.com

При откриването на новата учебна година в ОУ "Отец Паисий" в село Железница вицепрезидентът Илияна Йотова получи препис на "История славянобългарска" от възпитаниците на училището. Йотова посочи, че преписът им ще се съхранява в библиотеката на Президентството.

Тази година  ОУ "Отец Паисий" в село Железница чества 150 години от основаването си, както и 300 години от рождението на патрона си и 260 години от написването на "История славянобългарска".

Няма българин, който, когато чуе датата 15 септември, да не му трепне нещо в душата, защото всеки един от нас е бил първи клас, бил е в своето училище, в своя училищен двор, носил е цветя за своите учители, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Всички ние харесваме тази глъчка, усмивките, нетърпението на децата, с които започва всяка една учебна година", посочи вицепрезидентът.

Тя отбеляза, че 15-ти септември е празник, така както всички хубави други български празници, независимо че някои  вече са пораснали момчета и момичета, излезли отдавна от класните стаи. По думите й, най-голямото щастие за нея е да чуе днес, че хората си честият празника.

За мен е голяма чест, че мога да посрещна 15-ти септември заедно с вас в не просто училище в село Железница, а една българска институция с дълга история - век и половина, обърна се Йотова към учениците, учителите и родителите на първия учебен ден в Железница. Можете ли да си представите колко много поколения са преминали през този двор, посочи тя.

Йотова отбеляза, че благодарение на тази малка книжка, на "История славянобългарска", днес сме народ, защото там в една килия един монах написа за славното ни минало. "Затова трябва да помним и вие, скъпи ученици, да знаете кой е вашият патрон. Нямаше да има национално освободителни борби, нямаше да има Освобождение, без отец Паисий Хилендарски и неговата малка книжица", допълни тя.

На първия учебен ден в училището присъстваха кметът на район "Панчарево" Николай Гюров и кметът на Железница Дойчин Сремкин. Децата зарадваха присъстващите със стихове, песни и танци.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изля менче с вода пред първолаците и учениците на влизане в сградата, а директорът на ОУ "Отец Паисии" Савина Игнатова удари първия звънец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай