Турция: Думите на Чавушоглу са изопачени

Някои злонамерени среди се опитват да навредят на турско-българското приятелство, каза говорителят на Външно в Анкара

Турция: Думите на Чавушоглу са изопачени | StandartNews.com
  • Някои злонамерени среди се опитват да навредят на турско-българското приятелство, каза говорителят на Външно в Анкара

Думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че поправките в Закона за вероизповеданията у нас са резултат от намеса на Турция, са погрешно преведени и изопачени. Това заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов иска извинение за изявлението на Чавушоглу

Преди 5 дни Чавушоглу скандализира България като заяви, че законопроектът е бил срещу всички основни права и свободи, затова Турция е била принудена да се намеси и да наложи да се внесат промени. В Брюксел премиерът Бойко Борисов имаше петчасова среща с дясната ръка на Ердоган - вицепрезидента Фуат Октай, от когото поиска Турция да се извини на България. Турската страна обаче отказа да направи това. ВМРО организира протест пред турското посолство в София.

ВИЖ ОЩЕ: Турция не иска да се извини за думите на Човушоглу

"На приятелството ни не може да бъде навредено с подобни игри. Смятаме, че злонамерени кръгове се опитват чрез публикации в българските медии да наранят турско-българското приятелство.", коментира днес Хами Аксой, съобщи информационната агенция Ихляс хабер ажансъ, цитирана от БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Захариева: Напрежение между София и Анкара

Подчертавайки, че Турция поддържа много близки и добри отношения с България, говорителят на турското външно министерство заявява: "Сънародниците в България внасят специално допълнително значение на отношенията ни с България. Турция и България като две съседни, приятелски и съюзнически страни полагат грижи за ненамеса във вътрешните си работи. В същото време външните министри на двете страни осъществяват конструктивен и дружески диалог помежду си, провеждат консултации по много въпроси и това е напълно естествено. В този контекст наскоро нашият министър е споменал за разговор, който е провел преди време с българския външен министър във връзка с промените в приетия от българския парламент Закон за вероизповеданията и международните норми в това отношение, но думите му са били погрешно преведени и са изкоментирани по различен начин и изопачени в българските медии. Някои злонамерени среди се опитват по този начин да навредят на турско-българското приятелство".

Дипломатическо напрежение между двете държави се появи, след като Чавушоглу инициира разговор с Екатерина Захариева по повод Закона за вероизповеденията и след това заяви в Турция, че се е намесил при приемането на поправките. Думите му дойдоха дни преди провеждането на местни избори в страната, на които управляващите загубиха контрола над големите градове и богатите провинции и предизвикаха реакция от София и демарш пред турския посланик.

В интервю на 30 март пред бТВ Захариева обяви, че е ядосана, не само защото твърденията не отговарят на истината, но и защото провокиращи България изказвания не се правят за първи път от турски политици. Тя все пак обяви, че за момента крайни мерки като прекъсване на дипломатическите отношения няма да се взимат. "Да изчакаме да минат изборите и да видим дали няма да се извинят, това е най-лесното", поясни Захариева. Тя поясни, че често говори с външния министър на Турция, но в нито един разговор не е останала с усещане, че й се оказва натиск. "Ако той приема определен разговор за натиск, това е друг въпрос."

Хами Аксой подчертава, че приятелството между Турция и България е поставено върху здрави основи и "не може да му бъде навредено с подобни игри".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай