Сряда,

Цветозар Томов:ЦИК и партиите не бива да влизат в публични диалози

От: Агенция Стандарт -
Цветозар Томов:ЦИК и партиите не бива да влизат в публични диалози
A
A
A

Не смятам за редно ЦИК и партиите да влизат в публични диалози. Това заяви за Нова говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. По време на среднощното заседание на ЦИК самият той гласува "против" заличаването на Бойко Борисов и кметът на Благоевград Илко Стоянов от списъците с избрани за народни представители. Томов добави, че като цяло е против ЦИК да решава подобни казуси.

Той припомни, че през 2014 г., когато Комисията е гласувала да заличи от листата на партия ДПС Делян Пеевски като кандидат за член на Европейския парламент, той също е бил "против".

„Смятам, че тази практика трябва да бъде прекратена и тя не е насочена срещу конкретни депутати. За мен това е важен въпрос и няма да спра да го отстоявам. Тази практика е незаконна и неморална. Неморална, защото легитимира една предизборна лъжа”, каза още Томов. 

По време на среднощното заседание на ЦИК заявленията на Бойко Борисов и кметът на Благоевград Илко Стоянов да не бъдат обявявани за избрани за депутати предизвикаха гореща дискусия. В ЦИК се стигна до сериозен спор дали комисията има право да приема такива откази. Първоначално те отхвърлиха исканията на двамата политици, но впоследствие прегласуваха това свое решение и уважиха желанието на Борисов и Стоянов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички