Цветлин Йовчев предлага нов Закон за МВР до 15 август

Граждански патрули ще борят битовата престъпност по селата

Цветлин Йовчев предлага нов Закон за МВР до 15 август  | StandartNews.com

София. „До 15 август ще представим нов Закон за МВР". Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. На нарочна пресконференция той представи програмата на МВР в рамките на правителствената програма „Държавност, развитие, справедливост".

Извънщатни работници ще се борят срещу битовата престъпност по селата, обяви Йовчев. Бъдещите граждански патрули, нови закони за защита на националната сигурност, за НРС, НСО и Служба „Вътрешна информация" към МО, за Държавната агенция за технически операции, са част от основните промени, които министър Йовчев представи.

Обсъжда се производството и трафика на наркотици да остане в ДАНС, в МВР- разпространението на наркотични вещества. Случаите с отвличания и взривове остават в МВР, а международният тероризъм, корупцията във висшите нива на държавната администрация- в ДАНС.

„Целите са разграничаване на политическите и професионалните правомощия, да дефинираме функциите и дейностите в МВР. В момента действащият закон създава редица проблеми", каза още Йовчев. Той обясни, че областните дирекции са юридически лица и след гласуване на бюджета няма подходящи форми на контрол, които да показват дали средствата са изразходени целесъобразно или не. „Главна дирекция „Национална полиция" не е в състояние да упражни контрол", уточни министърът. И продължи, че скоро ще бъдат регламентирани механизмите, по планиране, взаимодействие и контрол.

„Работим по Наредба между МВР и ДАНС. Например при противодействие на наркотрафика и наркоразпространението ДАНС би трябвало да се занимава с производството и трафика, а МВР с разпространението. Международният тероризъм ще е изцяло на ДАНС, корупцията също ще е тяхна отговорност", обясни Йовчев. Когато размерът на финансовите престъпления срещу бюджета е по-голям, ще е отговорност на ДАНС, категоричен бе министърът.

Йовчев съобщи, че се подготвя инструкция за работа на органите до досъдебното производство. Тя ще помогне за по-доброто управление на дейността по разследване", заяви Йовчев и уточни, че тази промяна трябва да стане преди октомври месец. Друга основна цел на МВР е ефективно противодействие на престъпността. В тази връзка ще бъде изградена система за планиране в МВР до 15 август", допълни Йовчев. Близо 53 % от престъпленията, извършени срещу собствеността на гражданите, са кражби, уточни той.

Изграждане на система за отчитане на резултатите на структурните звена на МВР предстои, съобщи на брифинга министърът. „Ще спуснем работни стандарти. Например всеки оперативен работник да работи по 4 дела. За това ще са необходими 8 месеца. Критериите към оперативните звена са насочени към ефективността от дейността им", добави той.

Промяна в работата на МВР е друга важна част от промените в системата. Ще има разместване във функционалните задължения в структурата на МВР. „Трябва да се направят промени в ГД „Национална полиция", да изградим система и възможност да се наблюдават процесите", каза Йовчев и добави, че това трябва да се случи до декември", каза Йовчев. Той обясни, че полицаите трябва да бъдат там, където имат нужда от тях. „Ще бъде включена и GPS система в някои от областните дирекции. Предвижда се и промяна в организацията на разследването", допълни вътрешният министър.

„Трябва да обвържем тази оценка със заплащането", категоричен бе министърът. Той съобщи и за въвеждането на програма за продължаващо обучение на служителите, защото част от тях не са достатъчно добре подготвени. „Много трябва да работим по обучението на полицаите на улицата. Тези мерки ще дадат резултат след повече от две години", добави Йовчев.

Шестмесечни отчети и годишен план, които ще публикува МВР, ще върнат доверието на гражданите в униформените. „Ще има статистика за престъпността, разкриваемостта. Ще подобрим дейността, свързана с повишаване на достъпа до информация", Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай