Цветанов забъркан в афера с МВР за 1.5 млн. лв.

Цветанов забъркан в афера с МВР за 1.5 млн. лв. | StandartNews.com

София. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е сключил сделка за покупка на специализиран софтуер на гиганта IBM за нуждите на МВР за сумата от 1,5 млн. лева, без провеждането на открита обществена поръчка.

 

Сигналът за скандалата афера е изпратен до парламентарната комисия по корупция и конфликт на интереси, информира bPost.

 

Според информацията става въпрос за следгаранционна софтуерна поддръжка на IBM Informix - поддръжка на място и консултации. Цветанов директно е подписал споразумение през 2010 г. с фирмата „ЕН ДИ БИ" ЕООД чрез пряко договаряне без предварително публикуване, показва справка в регистъра на обществените поръчки (aop.bg).

 

Предложението е изпратено само до тази фирма, на най-ниска цена. Тя веднага получава договор за 1.59 млн. лв. Интересен момент в условията на поръчката е поставянето на ограничителни условия. В решението за обявление се цитира чл. 3, ал. 1 от Закона за авторското право и сродните му права, според който компютърните програми са обект на авторско право.

 

Като такива IBM Informix са компютърни програми, обект на авторско право. Възлагането на обществена поръчка за тяхната следгаранционна поддръжка следва да се възложи на лица, притежаващи право да предлагат услуги, свързани с експлоатацията и поддръжката им на територията на България, предоставено им от автора.

 

Според юристи, ако е цитирана определена компютърна програма, в поръчката е трябвало да бъде записано „или еквивалентна програма". Така не се ограничава конкуренцията и могат да участват и други фирми, които предоставят подобни продукти. „ЕН ДИ БИ" ЕООД предоставя на МВР писмо от IBM Ирландия, в което се потвърждава, че българската компания е дистрибутор на софтуера IBM Informix в страната.

 

В преведеното писмо на български обаче има манипулация, като се посочва, че „ЕН ДИ БИ" ЕООД е единственият сертифициран център за поддръжка и обучение на IBM Informix и единствен дистрибутор на IBM ASL софтуер за България, се казва в сигнала на Граждански комитет за борба с корупцията.

 

Думичката „единствен" се оказва ключът към монопола и води до сключването на договор с МВР. Заради това писмо Цветанов сключва договор на пряко договаряне с българската фирма. Оказва се обаче, че има и други компании в страната, които предлагат същите информационни системи на IBM, като Arrow, xQuadro, "Стоун компютърс" АД и др.

 

Държавата е продавала по време на управлението на ГЕРБ доста софтуер без търг, показва справката в АОП.

 

Директни договори с "ЕН ДИ БИ" ЕООД на пряко договаряне са сключили още Министерство на финансите под ръководството на Симеон Дянков, Агенция „Митници" с Ваньо Танов, Министерство на външните работи с Николай Младенов и Националния статистически институт.

 

Договорите са общо за над 3 млн. лв. По този начин фирмата сключва монополни договори на гарантирани по-високи цени и реализира огромни печалби.

 

За целта прави и по-големи отчисления в комисионни, обясняват юристи. През 2011 г. фирмата отчита приходи около 6.2 млн. лв., показва справка в нейните баланси. Докато през 2012 г. приходите рязко скачат до 10 млн. лв., а сумата на активите до 19.5 млн. лв.

 

Договорите на пряко договаряне показват огромните манипулации на предишната власт с обществените поръчки. Те забъркват и огромен корупционен скандал за IBM в България, коментират юристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай