Цветанов стяга редиците по морето

Цветанов стяга редиците по морето | StandartNews.com

Даде бургаска област за пример

Винаги давам Област Бургас за пример. На местните избори през 2015 г от 13 общини хората избраха 9 кметове да са от ГЕРБ. Това е сериозен успех, но и много по-голяма отговорност. Но в нашата партия сме доказали, че можем да носим отговорност. Няма човек, който да е дошъл в Бургас и да не отчете направеното тук. Димитър Николов върна кредита на доверие на избирателите - Бургас се превърна в страхотно място за живеене и инвестиране", каза в Бургас председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Той проведе работна среща с областното ръководство, ръководствата на общинските структури, народни представители, кметове и общински съветници от ГЕРБ от Бургаска област. На форума присъства и Димитър Николов – заместник-председател на ГЕРБ и кмет на Община Бургас и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Цветан Цветанов направи детайлен анализ на резултатите на ГЕРБ в областта на местните избори през 2015 г. В рамките на събитието бяха обсъдени актуални въпроси от местната политика на партията, както и бъдещи инициативи на ГЕРБ. Срещата с актива премина при закрити врати, а на финала Цветан Цветанов връчи членските карти на 26 активисти на партията от Бургас.

Пред журналисти той коментира решението на политическото ръководство на АБВ да напуснат правителството и призна, че този ход е изненадал не само ГЕРБ, но и депутатите от партията на Георги Първанов. Цветанов посочи, че не е имало никаква предварителна индикация относно решението на АБВ. Дори миналия вторник, когато се е провело редовното заседание на партиите, формиращи парламентарното мнозинство, представителят на АБВ Кирил Цочев не е знаел за обявената публична позиция за оттеглянето само два часа преди това от централата на неговата партия.

След случилото се, в ГЕРБ си направили извод, че АБВ не са били искрени в заявените намерения за стабилността на страната и за правенето на реални политика.

Знаете, че когато формирахме кабинета „Борисов 2", тогава имахме коалиционно споразумение с Реформаторския блок заедно с Патриотичния фронт и имахме достатъчно народни представители, за да формираме парламентарно мнозинство. Но тогава имаше една висока експертна оценка на Ивайло Калфин и преценихме, че можем да се възползваме от добрите неща, които могат да бъдат оценени от Брюксел по достойнство. Затова е дадохме възможност на АБВ да бъде съпричастна към тази общонационална политика. Тяхното решението за напускане на правителството е партийна работа и не смятам, че ние трябва да го коментираме публично. Правим си изводите вътрешнопартийно", заяви Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни, че към настоящия момент имат стабилно мнозинство в Народното събрание, което дава възможност да се приемат важните конституционни промени.

"След юни ще бъде обявена кандидат президентската ни двойка. Във връзка с различните интерпретации смятам, че не е добре да са говори много по тази тема. Защото когато предстоят избори много повече се повишава градуса на напрежението, което под една или друга форма ще повлияе върху управлението и върху политическата стабилност в страната. Затова смятаме че нищо не налага по- ранното обявяване на кандидат президентската двойка на ГЕРБ.", допълни Цветанов.

Във вторник ще имаме позиция за сезирането на Конституционния съд за референдума, каза Цветанов.

„Вчера имах възможност да се чуя и с Валери Симеонов, който каза, че също би могъл да подкрепи евентуално такава инициатива", поясни още Цветанов и допълни, че във вторник ще стане ясна и позицията на партията за ветото на президента и за евентуални бъдещи законодателни промени в Изборния кодекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай