Цветанов помирява Патриотите и Блока

Цветанов помирява Патриотите и Блока | StandartNews.com

Зам.-министър на Корман Исмаилов породи напрежение в коалицията

София. Първа опасност пред кабинета. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заплаши вчера, че има вероятност да оттегли подкрепата си за кабинета "Борисов". Причината - зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, който е част от НПСД на Корман Исмаилов и Реформаторския блок. Симеонов отрече пред БНТ, че е поставил ултиматум до десет дни този зам.-министър да бъде оттеглен. Но потвърди, че е възможно да оттегли подкрепата си за кабинета.

"Към момента няма такова условие", потвърди и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. И заяви, че от партията нямат проблем с личността Орхан Исмаилов, който имал "безспорна професионална квалификация". "Имаме проблем с партиите, които са на етническа основа", заяви той.

В същото време реформаторите "вдигнаха ръце" от казуса. "Няма зам.-министри от никоя партия, няма партийни квоти, ние гледаме на българи и турци еднакво, всички са български граждани - изборът е на министър Ненчев", отсече лидерът на ДСБ Радан Кънев. И допълни: "Мисля, че както при сформиране на правителство, така и сега Реформаторският блок ще има ролята да успокоява, а не да клати лодката и ще си поемем нашата част от това дело".

Според лидера на НПСД Корман Исмаилов атаките към зам.-министъра са абсурдни и без сериозни аргументи. "Качествата на Исмаилов са безспорни. Атаката идва точно от тези ретроградни среди, предимно агенти и доносници на тоталитарната, репресивна Държавна сигурност", посочи той. И припомни, че Орхан Исмаилов е бил зам.-председател именно на комисията за разкриване на принадлежност към ДС. По думите му атаките срещу зам.-министъра са продължение на действията за сваляне на новините на турски. "Зад тях стоят други нагласи, които доведоха и до Възродителния процес", каза още Корман Исмаилов.

Напрежението накара партията мандатоносител да се опита да тушира страстите. И Цвета Караянчева от ГЕРБ обяви тройна среща с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, която трябваше да се проведе вчера. Оказа се обаче, че от ГЕРБ са решили да изчакат завръщането на председателя на парламентарната си група Цветан Цветанов, който е на посещение в Брюксел. Той се завърна у нас късно снощи. Очаква се помирителната среща да се проведе днес. Междувременно вчера лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов бе забелязан да излиза от Министерски съвет. Той не пожела да обясни причината за посещението си.

Лукарски: Исмаилов е професионалист

Владимир Симеонов и Патриотичният фронт ще преосмислят позицията си, като видят биографията на Орхан Исмаилов. Това коментира лидерът на СДС Божидар Лукарски по повод острата реакция на ПФ за зам.-министър на правосъдието да бъде назначен Орхан Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство". Лукарски определи Исмаилов като професионалист и "безспорен кадър", който е добре подготвен за тази длъжност. Предстоят разговори на Реформаторския блок с Патриотичния фронт и по специално с НФСБ. "Не може това назначение на кадър на Народната партия "Свобода и достойнство", която се бори с модела, създаден от ДПС, да е причина Патриотичният фронт да оттегли подкрепата си", коментира Лукарски.

Орхан Исмаилов е доцент доктор, след като защитава през 2009 г. дисертация на тема "Защита на класифицираната информация в условия на кризи". Завършил Академията на МВР със специалността "Защита на националната сигурност", а след това право във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". От 2002 до 2012 г. е бил зам.-председател на Комисията по досиетата.

"Не се притеснявам от драми, които да доведат до разцепление в Реформаторския блок", коментира още лидерът на СДС. По думите му "всичко ще бъде изчистено в преговори в идващите седмици. "Оставете ни да си подредим къщичката в Реформаторския блок, ние все пак сме доста партии", посочи Лукарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай