Цветанов: Плевнелиев имаше труден мандат

Цветанов: Плевнелиев имаше труден мандат | StandartNews.com

При детайлното обсъждане на президентското вето търсехме компромис, който да се придържа и към изразените мотиви на президента, но и да отчита възраженията на Патриотичния фронт. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който увери, че са положени максимални усилия, а ветото на президента е изиграло ключова роля за намирането на баланс.

"Постигнахме като консенсус веднага да бъдат внесени поправките, които да дадат правото с 60 заявления да се разкриват избирателни секции, максимум 35 за всяка държава по света", припомни Цветанов и поясни, че са събрани подписи от всички парламентарни групи, формиращи управляващото мнозинство и с обнародването на поправките в „Държавен вестник" тези промени ще бъдат внесени.

По думите на Цветанов всичко зависи от взаимния компромис. "Противното би означало отново предсрочни избори, които биха възпроизвели същата конфигурация и връщане в изходна позиция", подчерта още той.

Относно антикорупционния закон, Цветанов се солидаризира с казаното от главния прокурор Сотир Цацаров, че повторното му отхвърляне от парламента би било изключително лош знак.

"Това, че законът не мина в една от комисиите не означава, че той ще бъде бламиран в пленарна зала. Уверявам ви, че ще има достатъчно народни представители, които ще подкрепят политически законопроекта, а между първо и второ четене детайлите, които трябва да бъдат прецизирани, трябва да бъдат отстранени. Това няма да промени неговата философия и концепцията на бъдещото му прилагане", заяви Цветан Цветанов.

"Плевнелиев имаше изключително труден мандат", каза още той.

Според него нищо не налага ранното обявяване на кандидатурата на ГЕРБ за президентския вот. "Не са разглеждани кандидатурите на Ирина Бокова и Елена Попотодорова", увери Цветанов и определи това като част от спекулативното поведение и хазартен диалог от страна на ДСБ.

"Политическите ни опоненти от ДСБ, които са част от формиращото се опозиционно говорене на БСП, ДПС и ДСБ, усетиха, че изпадат в пълна изолация от страна на партиите на управляващото мнозинство, което обяснява хаотичните им действия и търсене на интрига. Това са опити за връщане в парламентарното мнозинство, но с несъстоятелни тези", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ  .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай