Цветанов: Овладяхме кризата "КТБ" с финансовите експерти на ГЕРБ

Цветанов: Овладяхме кризата "КТБ" с финансовите експерти на ГЕРБ | StandartNews.com

Благодарение на финансовите експерти на ГЕРБ, правителството успя да овладее кризата "КТБ", която бушуваше месеци наред заради пагубното бездействие на предишното правителство. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната на парламента. Той прочете декларация от името на своята парламентарна група в началото първото заседание на НС след Великден.

Кризата е "бушувала месеци наред заради пагубното бездействие на предишното правителство", смята той. "Беше постигнато забележително стабилизиране на финансовия сектор. Правителството и парламентът успяха да осигурят работещ механизъм, чрез който вложителите в банката получиха гарантираните си по закон влогове и обществото беше успокоено. Успоредно с това бяха предприети действия срещу опитите за разграбване на активите на КТБ", обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

"Решаването на големите въпроси пред страната ни е свързано не само с физическото оцеляване на българите, но и със запазването на българския дух. Затова не може да има нито едно добро решение извън контекста на моралното извисяване на нацията", заяви Цветанов в началото на парламентарната декларация от името на ГЕРБ. Предизвикателство пред нас е да осигурим такава нормативна база, която да направи невъзможно отстъплението от реформите в бъдеще, заяви Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Недопустимо е да се говори за реформи и развитие, а същевременно да не можем да предприемем устойчиви мерки за почистване на речните корита и хиляди български граждани да бъдат заливани при всеки обилен валеж, каза още той. И изтъкна, че заради това ГЕРБ са подготвили промени в Закона за водите. С тях "държавата ще създаде контролни механизми за наблюдение, контрол и адекватна реакция при нужда по всички водни съоръжения в страната".

С приемането окончателно на Закона за училищното и предучилищното образование пък ще се осигури "равен и качествен достъп до образование за всички деца в България", стана ясно от декларацията на ГЕРБ.

Възстановяването на плащанията по всички европейски фондове е успех на правителството, отчете Цветванов. "Днес в България отново се строят пътища, пречиствателни станции, спортни зали и други", добави той.

Цветанов съобщи още, че ГЕРБ ще подкрепи твърдо представената от правителството визия за съдебна реформа. Тя е в основната на функционирането на цялата държава, обясни депутатът от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай