Цветанов: Дончев не е съгласен за социален министър

Цветанов: Дончев не е съгласен за социален министър | StandartNews.com

Вицепремиерът не е съгласен да поеме социалното министрество. Това призна пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Именно Цветанов вчера потърси и намери подкрепа от Реформаторския блок и Патриотичния фронт за евентуална кандидатура на Дончев като заместник на подалия оставка Калфин.

Самият Дончев обаче все още не е дал отговора си което е и причината да няма официална номинация от страна на МС.

"Не е много съгласен да заеме тази позиция", заяви Цветанов и обясни мотивите на вицепремиера с това, че и сега отговоря в кабинета по ключови въпроси и отговорността му е голяма.

По отношение на това какъв е план Б на премиера Борисов, Цветанов разкри, че наистина се обсъжда името на социалния министър от кабинета "Борисов 1" Тотю Младенов както и други имена. Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова, която е и зам.-председател на Социалната комисия не е сред тях. Към този момент няма възможност новият социален министър да бъде издигнат от друга партия освен от ГЕРБ.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът Томислав Дончев няма да поеме функциите на внезапно подалия оставка Ивайло Калфин.

Това е решил късно снощи министър-председателят Бойко Борисов след анализ на политическата ситуация в страната, съобщава БЛИЦ. Според източници премиерът не искал да похаби Дончев на тежко място като това за социален министър и заради това не давал да заеме поста. Самият Дончев също не бил много съгласен, въпреки че вчера парламентарната група на ГЕРБ започна да събира подкрепа за избирането му на поста.

Днес Дончев трябвало да обяви отказа си и официално.

Премиерът Бойко Борисов все още търси най-подходящият кандидат за социален министър. Засега били разглеждани няколко имена на хора от ГЕРБ.

Оставката на Ивайло Калфин като социален министър е положителна стъпка за кабинета. Това заяви по-рано днес пред Би Ти Ви бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Заради досегашната коалиция с АБВ някои от реформите на кабинета не минаха", посочи той.

Дянков даде за пример тези в МВР и антикорупционния закон на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева.

Той даде положителна оценка на Владислав Горанов като финансов министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай