Цветанов: Бежанците трябва да усетят силата на Европа

Цветанов: Бежанците трябва да усетят силата на Европа | StandartNews.com

Необходима е толерантност между всички религии. България е символ на толерантността. Няма друга столица в Европа, освен София, в която в такъв малък периметър да има църква, джамия и синaгога. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на конференция "Ценности, религия и секуларизъм", която се провежда в София. Mероприятието се организира от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България", съвместно с Фондация „Конрад Аденауер" и Вилфред Мартенс Център. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Цветанов подчерта, че бежанската вълна е променилa изцяло политическа ситуация във всички държави в Европа. По думите му, решението на този проблем ще отнеме десетилетия. Според председателя на ПГ на ГЕРБ е важно да се полагат системни усилия, за да се постигне реална интеграция на мигрантите. „Бежанците са реалност, те са с нас и проблемът няма да се разреши за месец или два. Нужни са реални политики, които да стигнат ефективно до всички. Всички тези хора трябва да усетят силата на Европа, да усетят тези ценности, които ни обединяват и ни правят толерантни към всички религии. Само заедно можем да успеем в това предизвикателство", категоричен бе Цветан Цветанов.

Според Цветанов популистките течения ни отдалечават от изповядването на ценностите. „Популизмът и радикалните течения, които се появиха, могат единствено да ни отдалечат от сигурността на Европейския съюз. Всички ние винаги сме целели да бъдем по-силни и по-обединени заедно", обясни зам.-председателят на ГЕРБ. Цветан Цветанов призова политиците в България да работят заедно по важни за сигурността на страната теми. „Нуждаем се от правене на мостове, а не да бъдем един срещу друг", каза той.

Председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България", заместник-председател на ПП ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова обясни, че целта на Сдружението е да се дебатират важни за обществото теми. „Професионалното мнение е най-доброто противодействие на популизма. Голямото предизвикателството пред европейските народи е справянето с миграцията", заяви тя.

По думите на кмета на София гарантирането на обществения ред и сигурността са основна тема и за столицата. „София от хилядолетия е град на толерантността. Мирният съвместен живот се основава на спазването на законите. За да запазим вижданията за съвместно съжителство е нужно да гарантираме спазването на законите и на реда", категорична бе Йорданка Фандъкова.

Микулаш Дзуринда – председател на Вилфред Мартенс център, заяви, че днес има много безпрецедентни предизвикателства пред Европа и света. „Смятам, че сме изправени пред криза на собствените ни ценности. Нужно е да спазваме ценности като упорит труд и добро образование. Имаме нужда от смелост, почтеност и солидарност", подчерта Дзуринда.

Ръководителят на фондация „Конрад Аденауер" за България Торстен Гайслер обясни, че работата на политиците трябва да се опира на ценности. „Вярваме в достойнството на всяко човешко същество и поемането на собствени отговорности. Трябва да поддържаме разбирателство и да съхраняваме ценностите на справедливост и солидарност", каза Гайслер.

„Необходими са общи усилия и взимането на обши решения. Трябва да има подкрепа на държавата към религиозните общности и помощ от страна на гражданските организации за разрешаване на проблема", заяви д-р Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай