Цветанов: Стил на президента е да налага вето

По думите му ветото ще бъде обсъдено отново след коледната ваканция на депутатите на някои от първите заседания...

Цветанов: Стил на президента е да налага вето | StandartNews.com

Нямаме притеснения, ще се запознаем с мотивите на президента, просто това е неговият стил - да се налага вето, коментира пред журналисти в кулоарите на НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с върнати днес за повторно обсъждане от парламента разпоредби от НК, с които се променя НПК.

По думите му ветото ще бъде обсъдено отново след коледната ваканция на депутатите на някои от първите заседания.

Цветанов припомни, че това е дванайсетото вето на Радев. Може би, за да има дебат и да се търси поредната конфронтация, заблуждение в публичното пространство, предположи той. Председателят на ПГ на ГЕРБ категорично подчерта, че текстовете съответстват на директивата на ЕС след терористичните актове в Париж.

България беше пред наказателна процедура, това, което направихме, е да се запознаем с директивата и да приемем съответните законодателни промени, разясни Цветанов. И подчерта, че: "Това задържане не ограничава възможността за адвокат. Тук говорим само за обкръжението и близките на задържаното лице, не за да се ограничи неговата защита, а да не се осуети разследването по тежки престъпления или терористични актове. Тази мярка ще заработи само по изключение, когато е свързана с организираната престъпност или тероризъм", поясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Всяка друга теза, отбеляза Цветанов, мисля, че може да бъде доста манипулативно поднесена на обществото, затова смятам, че българският парламент предприе най-либералната форма, с която можеше действително да приемем тази нормативна актуализация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай