Цветанов: Президентът е политически опонент на БСП

Ще дойде момент, в който той ще се разграничи от тях, той ще забрави много бързо за тези, които го номинираха и избраха, предупреди Цветан Цветанов...

Цветанов: Президентът е политически опонент на БСП | StandartNews.com

Не водя битки с никого и не разглеждам президента Румен Радев като политически опонент, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на управляващата партия Цветан Цветанов в предаването „Лице в лице” по бТВ. Той допълни, че очаква скоро държавният глава да се разграничи от БСП.

„БСП трябва да се притесняват, защото те трябва да разглеждат президента Радев, като политически опонент. Ще дойде момент, в който той ще се разграничи от тях, той ще забрави много бързо за тези, които го номинираха и избраха. Към настоящия момент са координирани действията между лидера на БСП Корнелия Нинова, БСП и президента Румен Радев. Президентът показа много пъти, че е президент на БСП, а не на българските граждани”, каза Цветанов.

Зам.-председателят на управляващата партия заяви, че Борисов отсъства от Народното събрание, но винаги, когато се налага да присъства, той идва. Цветанов определи като популизъм твърдението на лидера на социалистите, че е следена от униформени.

„Президентът Румен Радев има страхове да влезе в българския парламент, защото в рамките на близо две години той не е направил нито едно обръщение парламентарната трибуна. Всички останали президенти, по два-три пъти на година правят съответните обръщения към парламентарните групи”, допълни Цветанов.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ заяви, че има надежда до края на следващата година България да влезе в Шенген по въздух. „Държавата полага максимални усилия на всякакви политически форуми, свързани с институции, които имат пряко отношение към изпълнението на ангажимента ни за покриване на критериите за Шенген. Има надежда до края на мандата на Европейската комисия България да се присъедини към Шенген по въздух”, каза още Цветанов.

Цветанов заяви, че не няма притеснения относно стабилността на коалицията. „С Обединени патриоти и с народни представители от други парламентарни групи подкрепяме законодателство, което е и в интерес на обществото и държавата. Що се касае до управленската програма – нямаме никакво разминаване с колегите от Обединени патриоти, гласуваме заедно с тях” каза Цветанов.

Той допълни, че няма плаващи мнозинства в Народното събрание, а за подкрепата от ДПС за определени закони Цветанов даде за пример с ратификацията на Споразумението между ЕС за Турция за интеграция на бежанците. Отпуснати са 3 млрд. евро, от които ЕС дава 2 млрд. евро, а останалите държави-членки трябва да разпределят солидарно 1 млрд., делът на България е 3 млн. евро. 

„Днес ОП бяха против, БСП бяха също против, което е много странно, защото това е една отчетност за това какво сме получили от ЕС и какво прави българското правителство, за да се охранява външната граница”, каза Цветанов и допълни, че не знае какъв е аргументът за отказ на двете партии”, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов заяви, че няма притеснения относно имотната проверка от прокуратурата на финансовия министър Владислав Горанов. В "Шоуто на Слави" на бТВ Сотир Цацаров трябваше да отговори на зрителски въпрос – получавал ли е сигнал, че от 2012 г. Горанов живее, без да плаща в апартамент, предоставен от бизнесмен.

„Всяка една информация, която постъпва относно публични личности, които са в държавното управление, законодателната дейност, президентската институция и съдебната система, има институции, които трябва да направят съответни проверки, за да може да се покаже истината за тези сигнали. По-коректно е да изчакаме проверките преди да коментираме. Чест прави на българските институции, че независимо от позицията, те веднага започват проверки. В обратната ситуация щеше да се каже, че има чадър над определени личности”, коментира председателят на ПГ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай