Петък,

Цонева захапа президента и открехна вратата за широко мнозинство в парламента

От: Стандарт -
2502
Цонева захапа президента и открехна вратата за широко мнозинство в парламента
A
A
A

„Когато президентът атакува правителството, отслабва позициите на България. Това не следва да се случва”, заяви в предаването „Здравей, България” депутатката от „Демократична България” Антоанета Цонева.

Преди това тя припомни, че от ДБ от първия ден на войната са били на позицията, че на руската агресия трябва да се отговори твърдо и България трябва да застане до Украйна с всички нейни искания и нужди - както с осигуряване на военна помощ, така и с подпомагане на бежанците.

„Ние като европейска страна и член на НАТО трябва да браним свободата на Украйна”, каза Цонева.

Тя припомни, че в момента има три проекта за решение. „Единият е на „Демократична България”, който включва военнотехническа помощ. Това е формулировката, върху която ние ще настояваме. Според нас това трябва да бъде прието от парламента”, заяви Цонева.

Що се отнася до позицията на коалиционните партньори от БСП, които се заканват да напуснат коалицията, ако се приеме, че страната ни може да прати военна помощ на Украйна, Цонева каза:

„Не може да се управлява чрез страх. Не може да има коалиция, конструирана около шантаж. България е нападната вече, нашият газ е спрян”, каза тя.

„Едностранно договорите ни са променени и ние отказваме да ги изпълняваме. Това нещо през последните дни беше тежко манипулирано – бяха предоставени на най-високо ниво недостоверни данни, че има европейски страни и компании, които са готови да го правят. Вчера имаше среща на европейските енергийни министри и комисарят по енергетика категорично заяви, че никой не може да си мисли да плаща в рубли, защото това нарушава европейските санкции”, заяви Цонева.

За да останат в управлението, от „Демократична България” искат коалицията да постига „организиран решителен отговор в защита на националния интерес”.

По геополитическите въпроси били допустими широки мнозинства в парламента, смята още Цонева.

Тя не очаква след утрешното гласуване в НС да се стигне до правителство на малцинството. „Надявам се да има мнозинство на достойнството в парламента и лидерите на страната да говорят и да се държат по начин, който да съхранява достойнството на българските граждани”, каза Цонева.

„Бях в Украйна и бях поразена от куража на украинците. Тези хора правят всичко възможно да няма паника. Призовавам политиците тук да не си позволяват да плашат обществото, че ако ние постъпим като всички в свободния свят, ще бъдем въвлечени във война. Това е позиция, която смалява България и я поставя в ъгъла. Когато не си на масата като равностоен партньор, ти си в менюто. С руснаците не се преговаря, когато си наведен, когато губиш позиции си. Когато президентът атакува правителството, отслабва позициите на България. Това не следва да се случва”, каза депутатката.

„Съжалявам, че в България може да има лидери, които се опитват да индуцират страх. Това не е достойно”, каза още тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички