Цонев: Цацаров е великолепен юрист, стана жертва на Прокопиев

Готвят финансовия гуру на ГЕРБ Симеон Дянков за шеф на БНБ, разкри депутатът от ДПС

Цонев: Цацаров е великолепен юрист, стана жертва на Прокопиев | StandartNews.com

Сотир Цацаров е блестящ юрист и много интелигентен човек. Той е поредната жертва на олигарха Иво Прокопиев в битката му за овладяване на съдебната система. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на парламентарната група на Движението Йордан Цонев пред Нова тв, коментирайки решението на Цацаров да подаде оставка като шеф на Антикорупционната комисия.

"Прокуратурата не е била благосклонна към Делян Пеевски. Той има над 20 проверки, извършени от различни органи, включително и от прокуратурата. За сметка на това прокуратурата е твърде благосклонна към Прокопиев – оправдаха го на втора инстанция и прокуратурата отказа да протестира пред третата инстанция, което въобще не е практика на държавното обвинение. И го оправда съдът на приятеля му Лозан Панов", каза още Цонев. И допълни: "За мен това е зависимост на прокуратурата от медиите на олигарха Иво Прокопиев".

Цонев се аргументира, че шефът на КПКОНПИ си отива, защото е запорирал имущество на Прокопиев. "Знаете, че Сотир Цацаров запорира имущество за 280 милиона на олигарха Прокопиев", каза той.

Целта била "да се махне Сотир Цацаров, за да му бъде освободено имуществото", мотивира се депутатът от движението.

"Досега не съм видял някой да пита как едно момче от обикновено комунистическо семейство е натрупало 280 млн. имущество", каза по адрес на бизнесмена Йордан Цонев.

Тук не става въпрос за антикорупционно законодателство, а за защита на олигарха Иво Прокопиев, категоричен беше той.

„Движението за права и свободи е подготвило законопроект, който включва антикорупционни мерки – на първо място да се премахнат инхаус поръчките”, разкри още депутатът.

“Съдебната система може да е с Гешев или без Гешев. Нашите европейски партньори искат промени в две посоки - прокуратурата да стане отчетна и главният прокурор да може да стане разследван независимо. ДПС работи за промени в съгласие с исканията на нашите европейски партньори", заяви Цонев.

Той беше категоричен, че в европейските препоръки не фигурират имена. Относно разделянето на КПКОНПИ Цонев заяви: “Ще подкрепим всички антикокрупционни мерки. В този случай обаче не става за антикорупционно законодателство, а за защита на олигарха Прокопиев”. Според него връзката между "Продължаваме промяната" и Прокопиев е силна. Като аргумент в тази посока посочи освобождаването на Пламен Георгиев като консул във Валенсия.

„Финансовият гуру на ГЕРБ Симеон Дянков е готвен за шеф на БНБ”, заяви Цонев и допълни, че зад този ход също стои Прокопиев. "За Дянков Борисов каза: „Прокопиев ми го даде за министър. Е, кой сега според вас готви Дянков за шеф на БНБ?!”

„Имаме конструктивно предложение за пенсиите”, каза Йордан Цонев.  "От ДПС смятаме, че добавките към тях трябва да продължат докато продължава COVID кризата и да бъдат инфлационен инструмент", заяви Цонев.

По повод твърденията на журналиста Атанас Чобанов, че е заплашван, Йордан Цонев заяви: „Сезирахме ДАНС да проведе компетентно разследване и да пита партньорските служби за този сигнал. Неприкосновеността на журналиста в европейска България трябва да е гарантирана от институциите. Институцията в случая е ДАНС. Ние искаме разследване. Изключително важно е да няма петно върху България, че журналист у нас може по някакъв начин да бъде заплашван. Ще стигнем до истината. Тя има две страни – може да е бил заплашван и тогава трябва да бъдат наказани тези, които да го заплашвали. Но може и да не е. И тогава трябва да бъде наказан този, който разпространява тази клевета, защото тя е клеймо върху България.”.

Нямаме с посолството на САЩ тема „Магнитски”. Това са санкции, които касаят територията на Америка и за които Европейската комисия каза, че не действат на територията на Европейския съюз, въпреки че тук българското правителство, в услуга пак на въпросното лице Прокопиев, направи в нарушение на европейското право едни черни списъци. Г-н Пеевски мина през съда на народния вот, получи доверието на хората, в Търново би не кой да е, а Христо Иванов и те нямат сега депутат от Търново, коментира Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай