Цонев разкри два варианта за кабинет. Най-добрият

Ще подкрепи ли ДПС кабинет на ГЕРБ

Цонев разкри два варианта за кабинет. Най-добрият | StandartNews.com

Два варианта за кабинет разкри зам.-председателят на НС Йордан Цонев. Единият е идеален, другият - възможен.

Най-добрият вариант за кабинет е 173-ма депутати да направят евроатлантическо мнозинство. Това са партиите, които заявяват ярка евроатлантическа подкрепа, коментира Цонев в интервю за Нова тв.

Това е волята на народа - да си запазим евроатлантическата ориентация, защото тя не е хипотетична, не е само идейна, каза Цонев. И обясни: „Имаме две кризи – икономическа и на сигурността. Без инструментите на ЕС и НАТО не можем да ги решим. С инструментите на НАТО можем да гарантираме сигурността, с инструментите на ЕС – излизането от икономическата криза.”.

Попитан как ДПС би участвала в такъв кабинет с „Продължаваме промяната”,  чието управление Движението обяви за опасно, Цонев отговори: „Когато партиите са във взаимен контрол, тогава тези неща се минимизират.”.

Ако първите два мандата не се реализират, аз лично си представям с третия някаква форма на антикризисен кабинет с много къс мандат, който да приеме бюджет, мерки за хората и бизнеса, законите по Плана за възстановяване, за да стигнем до евросредствата, коментира още Цонев. И заяви: „Не, това не е най-предпочитаният от нас вариант.”.

Ние искаме да има кабинет, заяви Йордан Цонев и каза, че ако има мнозинство и съгласие този кабинет да е партиен, коалиционен, ДПС ще приеме това.

Ако желанието на всички е ние да участваме в кабинета, защо – не, но ние не поставяме такова условие, каза още Цонев.

Ще положим максимум усилия да има кабинет. Ще говорим с всички, ще даваме конструктивни предложения. Ако ни поканят, ще разговаряме.  Неофициална подкрепа обаче няма да дадем на никого. Трябва да бъдем официално поканени на разговори, да има публичност на тези разговор какъв ще е кабинетът,  допълни той.

На въпроса дали ДПС ще подкрепи първия мандат – на ГЕРБ, Цонев заяви: „Нашата партия отговаря с да и не когато има конкретни разговори. Избягваме да коментираме хипотези.”.

Всеки избор нулира обвиненията, защото изборите са чек контрол. Ако българските граждани гласуват ГЕРБ да е първа сила,  значи така смятат, коментира зам.-председателят на НС. Той допълни, че важно условие за подкрепа е какъв ще е форматът на правителството и какви политики ще провежда.

Разбрахме добре посланието на избирателите.То е: четири избора поред не даваме на никой да съставя сам кабинет, дори не даваме на двете първи сили да правят мнозинство. Но много искаме да има кабинет, защото решаването на всички кризи минава през решаването на политическата, каза още Цонев.

Докато ние се замерваме с измислени коалиции, хората чакат онази, която ще реши проблемите им. Политически нонсенс е загубилата изборите политическа сила да казва: ние няма да подкрепим първата партия, но искаме тя да ни подкрепи, заяви още Цонев. Той изтъкна, че ДПС не е водила други разговори освен с Росен Плевнелиев и Соломон Паси, но те са били не са коалиция, а принципни – коя партия, къде стои.

По повод връщането на хартиената бюлетина той коментира: „Ние сме за машинния вот, но не с тези машини. С тях гласуват само за Мадуро във Венецуела. Специалистите ни казаха, че този софтуер може да се манипулира. Даже ни показаха как се прави това.”.

ДПС е за машини, които броят бюлетините и които връщат недействителните, подчерта Цонев.

Тези машини, които у нас породиха съмнения в изборния процес, съмнения в манипулация на изборния процес, те няма да участват повече на изборите. Точка по въпроса, отчете Йордан Цонев.

Очакваме изборният процес да става по-справедлив и в него да има доверие. В момента нито нашите избиратели имат доверие, нито избирателите на БСП, доколкото говорихме с тях, нито избирателите на ГЕРБ, подчерта зам.-председателят на ДПС.

По повод поставяните условия за промени в съдебната система, Цонев коментира, че в момента има искания за овладяване на постове на принципа „стани да седна”, а не се говори за реална правна и съдебна реформа.

В предния парламент внесохме законопроект за премахване на ин хаус процедурите, за да има реална борба с корупцията. Те – „Промяната” не го подкрепиха и работеха по тези процедури. Това не е ли лицемерие, възмути се Цонев.

Внесохме и проект за промяна в Конституцията,  при който изцяло променяме функциите на главния прокурор, отнемаме му дори контрола по законността. Всичко за което говорят ПП, ДБ, Венецианската комисия, ЕС – дори не го прочетоха. А аз го правих лично на Кирил Петков. Това е лицемерие, каза още Цонев.

Имаме проблем как е конструирана съдебната система Искаме генерално да се реши този въпрос, категоричен бе зам.-председателят на НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай