Цонев разкри безобразията със златните паспорти

8 години се трупат стотици случаи с една и съща схема, заяви зам.-председателят на ДПС

Цонев разкри безобразията със златните паспорти | StandartNews.com

Да припомня хронологията за любителите на късата памет, каквато е и правосъдната министърка. Така започна изявлението си в НС зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев след упрек на правосъдната министърка Надежда Йорданова. 

"На 29 ноември 2012 г. НС приема на второ четене закон за изменение, където се предлага въпросният способ да се приеме, парламентарна група ДПС се противопоставя и иска текстът да отпадне, защото няма гаранции, че това гражданство има достатъчен контрол и инвестициите ще бъдат реални. Тоест ние предупреждаваме какво ще се случи и то се и случи. Предложението ни не бе прието", каза той.

И добави: "Следва вето на Плевенелиев. ДПС гласува за ветото. Въпреки това ветото е отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и синята коалиция - вашия предшественик. Ето ги стенограмите и гласуванията".

ВИЖ ОЩЕ: Парламентът гледа два проекта на ДПС за златните паспорти

"В тези 8 години се трупат стотици случаи с една и съща схема - инвестиция в ДКЦ през адвокатска кантора, неблизка до ДПС, но може би близка до други хора, закупуване на държавни ценни книжа, удостоверение за инвестиция за 1 млн. и 1 лв., даване на постоянно пребиваване и гражданство. Има и теглене на кредит от банката. След изтичането му ДКЦ-тата се усвояват от банката, а той си е взел парите предварително от кредита", каза Цонев.

"Това е цената на въпросното гражданство. Това имахме предвид като не се съгласихме с модела", добави той.

"През 2019 г. НС създава временна анкетна комисия за проверка на факти за корупция при издаване на българско гражданство, но не по инвестиционни път, а по приизход. Ставаше дума за публикации в чужди медии. В хода на работата се запознахме и с тези извращения. Тогава истината в това, което казахте, тогавашният правосъден министър предложи да отпадне инвестиционното гражданство", каза Цонев, цитиран от "Блиц".

И добави: "От комисията проучихме как стоят въпросите в други страни. Комисията от 16 члена, двама от които от ДПС, препоръча на НС: "България да не преустанови инвестиционното гражданство, но да го контролира строго, за да има ефективни гаранции, че става дума за реални инвестиции". 

"Комисията създаде законопроект. Той не бе подписан само от БСП. Г-н Крум Зарков бе постоянно за отпадане. Всички останали го подписаха. Така се стигна до оставане на режима. Тук е манипулацията. Не е оставен същият режим, същият режим е абсолютно отменен. Режимът е променен, затегнат и контролът също. След приемането на закона не е издаден нито един паспорт", каза той.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай