Парламентът гледа два проекта на ДПС за златните паспорти

Възможност е проверката на всяка инвестиция срещу придобиване на българско гражданство

Парламентът гледа два проекта на ДПС за златните паспорти | StandartNews.com

Народното събрание обсъжда днес на първо четене три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство. Два от тях са с вносители Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС.

Първото предложение е за проверка на всяка инвестиция срещу придобиване на българско гражданство. Второто е за изцяло премахване на възможността за получаване на т.нар. „златни паспорти“.

ВИЖ ОЩЕ: Цонев разкри безобразията със златните паспорти

Предложението на Министерския съвет също е за отмяна на процедурата по даване на гражданство срещу инвестиции. В мотивите си от правителството посочват, че необходимостта от отмяна на възможностите за придобиване на българско гражданство чрез инвестиции се обуславя от липсата на реални инвестиции в българската икономика, тъй като чрез тях не се откриват работни места.

За днес е предвидено и второ гласуване на промени в Закона за водите. Трета точка в дневния ред е първо гласуване на законопроект за промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

В програмата е и искането на „Възраждане“ за отмяна на зеления сертификат за достъп до сградите на Народното събрание. В началото на заседанието Даниел Петров от „Възраждане“ поиска днешното пленарно заседание да продължи до изчерпване на дневния ред. Искането му обаче беше отхвърлено със 72 гласа „за“, 44 „против“ и 74 „въздържал се“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай