Цонев припомни силни думи на Дертлиев. Каза защо се кандидатира

Време е да се поеме отговорност, каза зам.-председателят

Цонев припомни силни думи на Дертлиев. Каза защо се кандидатира | StandartNews.com

В началото на политическата си кариера имах щастието за бъда до д-р Петър Дертлиев. В изборната нощ за ВНС ние от СДС загубихме изборите и плакахме. А той ни каза: Момчета и момичета, не плачете, на България й предстои много дълъг път, а на дълъг път се тръгва с малка крачка. Вчера извървяхме една малка крачка, нека и днес да направим още една, защото на България и предстои дълъг път за излизане от кризата. С тези думи зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев се обърта към пленарната зала в парламента. Той е номиниран от Движението за председател на НС.

В годината има два дни,в които човек не може да си свърши работата - вчера и утре. Затова нека да си свършим работата днес. С пожелания всеки ден от народното събрание да е днес, предлагам кандидатурата на Йордан Цонев, каза преди това зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Той представи кандидатурата на Цонев.

Приех номинацията за председател на Народното събрание в тази тежка ситуация, защото идеята на ПГ на ДПС беше в условия на много остра конфронтация между двете първи парламентарни сили третата да поеме отговорността и да отпушим процеса, каза в речта си пред НС Цонев.

За разлика от колегата Кристиан Вигенин, нямам притеснения откъде би могла да дойде подкрепа. Кристиян Вигенин бе 4 години външен министър с мандата на ДПС. Няма нищо страшно, каза Цонев.

В първия ден тук от името на ПГ на ДПС се обърнах към потенциалните кандидати за председател на НС и казах, че имаме две условия. Първото е кандидатът да знае, че пръв между равни не означава началник на равните. Второто е да знае, че равните са равни, заяви Цонев.

В тези два дни имах възможност да говоря с много колеги, журналисти, приятели съмишленици и хора, които не споделят идеите на моята партия. Всички питаха защо се случва това в Народното събрание, каза още Цонев. И допълни: „Толкова големи са окопите, които изкопахме, че сега не можем да излезем от тях.”.

За първи път в 32-годишната нова история имаме институционален блокаж. Толкова е абсурдна ситуацията, че създателите на Конституцията дори не са си помислили да предвидят такава ситуация. Толкова са смятали, че изборът на председател е надполитически. А ние го превърнахме в най-политическия, подчерта Йордан Цонев.

Разбирате ли докъде стигна конфронтацията? Не можем да изберем един от 240 достойни хора. Ако смятате, че с това ще оправим държава, отговорът го получихме в тези два дни – смятат ни за луди, продължи Цонев. И изтъкна, че депутатите няма как да обяснят на хората, че блокират най-важната институция по политически причини.

По тази причина приех номинацията и знам за какво става въпрос - 25 години от 32-годишната ми политическа кариера са минали в тази зала. Понякога трябва да се поеме отговорност, може да е за дни, може да повече, подчерта народният представител. Той изтъкна, че винаги е защитавал институцията, защото без нея няма държава, тя не може да функционира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай