Цонев посочи идеалния кабинет

Готови сме за разговори, не приемаме компромис само за евроатлантическата ориентация, каза депутатът от ДПС

Цонев посочи идеалния кабинет | StandartNews.com

Нашите избиратели свикнаха с машините, на всички следващи избори с машини ние повишаваме нашият резултат. 

Специалистите обаче показаха, че този софтуер лесно се манипулира. Целият процес стана една мъгла и избирателите изгубиха доверие в изборите. 

Това коментира пред Нова тв депутатът от ДПС и зам-председател на партията Йордан Цонев. 

Ние бяхме най-потърпевши от невалидни бюлетини и държахме за машини, но не тези машини. Настояваме за друг тип машини, в които се слагат бюлетините и те се приемат, ако са правилно попълнени, поясни Цонев. Искаме машини, които броят бюлетините и връщат невалидните, уточни той.

Тези машини, които у нас породиха съмнение в изборния процес, няма да ги допуснем повече, категоричен бе Йордан Цонев. 

Очакваме изборният процес да става по-справедлив и да има доверие в него. В момента няма доверие, съмняват се не само нашите избиратели, но и на други партии. 

Аз вчера казах от трибуната на парламента, че докато ние се замерваме с измислени коалиции, хората чакат онази коалиция, която ще реши проблемите. Виждаме как изгубилата изборите политическа сила - втората ПП, казва - ние няма да подкрепим ГЕРБ, но искаме ГЕРБ да ни подкрепи. Абсолтен нонсенс!

Първото е, че трябва да започнат разговори. Нашата партия отговаря с да или не когато има конкретни разговори. 

Ако българските граждани казват, че ГЕРБ е първа политическа сила и трябва да съставят кабинет, значи е така. Но това не е достатъчно за нашата подкрепа - трябва да се видят какви са политиките. Избирателите казват - не даваме на никой толкова голяма подкрепа, че да създаде кабинет сам.

Ние ще положим максимум усилия да има кабинет. Това означаав, че ще говорим с всеки, който ни покани на разговор. Ще водим конструктивен диалог. Неофициална подкрепа няма да дадем на никого. Трябва да има публичност на тези разговори. 

Ако първите два мандата не се реализират, за третия мандат си представям, че ще има някаква форма на антикризисен кабинет с къс хоризонт, за да се приемат нужните закони. Ние искаме да има кабинет.

 Ако има съгласие - нека този кабинет да е партиен, експертен. Няма да поставяме условия. Най-добрият вариант е 173 депутати да направят кабинет. Това е евроатлантическата коалиция. Това е волята на народа - да се запази евроатнлантическата ориентация, каза още Цонев. 

Той посочи, че имаме две кризи - икономическа и на сигурността. "Без инструментите на ЕС и НАТО не можем да направим нищо. Всикчи останали съображения - вие сте корумпирана партия и т.н., са глупости", изтъкна депутатът. 

"Те не искат антикорупционно законодателство. Искат "стани да седна", каза Цонев за антикорупционния проект на ПП.

Той посочи, че в миналия парламент е внесен проект за инхаус поръчките и други проблеми, но нищо не е направено. "Внесохме проект, който изцяло променя правомощията на главния прокурор. Аз го пратих лично на Кирил Петков. Дори не го прочетоха", каза Цонев. 

Ние сме там, където е Конституцията. Казахме им - ние сме готови и на други отстъпки, но да бъде тази съдебна реформа истинска. Те искат Гешев да си ходи, за да дойде друг на неговото място. Приемем ли пътя да се направи истинска съдебна реформа - ние това искаме. Но те изобщо не го погледнаха, заключи Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай