Цонев пита американските партньори за псевдоатлантиците у нас

Трябва да спазваме петролното ембарго, категоричен бе той

Цонев пита американските партньори за псевдоатлантиците у нас | StandartNews.com

Ще питаме американските партньори защо структури, които се финансират от "Америка за България", оправдават износа на руски петролни продукти. Това заяви зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев в интервю за Нова тв.  Той коментира внесения от ДПС закон за забрана на износа на руски петролни продукти към ЕС.

Трябва да спазваме петролното ембарго, за което сме получили дерогация за две години, защото не можем от другаде да получим петрол. Но това не означава, че трябва да разрешим да се преработват милиони тонове руски петрол и да се изнасят за други страни, каза Цонев. Той даде за пример Италия, където също има рафинерия на „Лукойл”. Правителството я постави под контрол, за да не спре да работи рафинерията. Това е гаранция, че „Лукойл” няма да спре да работи. Няма да има дефицит на горива. Има рафинерии и в Констанца, и в Солун, каза Цонев.

Въпросът е ние лоялен партньор ли сме на ЕС и подкрепяме ли усилията на Съюза. Ние откровено ще питаме нашите американски партньори защо структури, които се финансират от "Америка за България", буквално оправдават износа на петролни продукти. Имам предвид Красен Станчев и ИПИ, който е структура на "Отворено общество", посочи Цонев.

"Ние разчитаме, като обложим свръхпечалбите на Лукойл, да намалим цените на горивата. От един месец наши екипи работят по това как да свалят цените, както направихме с тока. Няма логика да обложим свръхпечалбите на производителите на ток, а да не обложим свръхпечалбите на произвоидтелите на горива", подчерта зам.-председателят на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай