Неделя,

Цонев каза ще има ли нов кабинет в това Народно събрание

От: СТАНДАРТ -
9369
Цонев каза ще има ли нов кабинет в това Народно събрание
A
A
A

"Най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на кабинета. За мен нов кабинет в рамките на този парламент е утопия. Може би е най-добре да се помисли дали да няма антикризисен кабинет със срок и с конкретни задачи. Но и за това съм скептик. Не са преодолени натрупаните негативи между партиите в този парламент".

 

Това каза пред БНР Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и депутат от Движението.

И допълни: "Трябва да има предсрочни избори, за да може народът легитимно да покаже червен картон на тези хора, тъй като те ни загубиха време и ни набутаха още по-сериозно в кризите. За да може България да си формира хомогенно идейно евроатлантическо мнозинство".

Според зам.-председателя на ДПС за всеки опитен политик ситуацията с ИТН няма как да е изненада, тъй като конфликтът в цялата коалиция е зреел още от първия ден.

"Оприличавам тази коалиция на маса с четири крака с различна дължина. Тези момчета се оказаха много тежко недоразумение. Вместо да възстановят диалога, те го нарушиха. Не подкрепиха нито едно законодателно решение, което представлява истинска борба с корупцията. Отхвърлиха наш законопроект, с който спираме ин хаус процедурите, които според тях бяха най-голям източник на корупция. За тях корупция е това, в което не участват. Но корупция има там, където има власт".

Цонев посочи, че медиите на "умнокрасивите" лансират тезата, че ИТН се оттегляла под влияние на ДПС, тъй като била проект на Движението. И категорично се разграничи от Слави Трифонов и неговата партия:

"Ако Слави беше продукт на ДПС, всичките неща миналата година нямаше да се случат. Още юли щеше да има кабинет, който да поеме ударите на кризата. Но те едно си знаят, дойде ли момент да изтърват властта, вадят плашило ДПС".

Йордан Цонев заяви, че като опозиция ДПС ще гласува против актуализацията на бюджета: "На второ четене ще внесем цял пакет от мерки, които ще бъдат в полза на хората, на бизнеса. В бюджета на управляващите подкрепата не е фокусирана, не е силна там, където е най-нужно... Като изпомпваш пари от бизнеса и хората и после ги връщаш, инфлацията става спираловидна".

Ттой коментира политиката на премиера Кирил Петков по отношение на Република Северна Македония и пътя ѝ към Европейския съюз: "Петков направи най-лошото възможно. Без да се опре на институциите, той тръгна да решава някакви въпроси сам някъде. Игнорира собствения си външен министър. Политиката на ДПС е, че българският интерес изисква Западните Балкани, дори и Сърбия, и Турция, да бъдат членове на НАТО и на ЕС. Ако всички балкански страни сме членове на един политико-икономичен клуб като ЕС и на военен като НАТО, това гарантира стабилността, мира и просперитета на Балканите. Но може ли това да става за сметка на българския национален интерес? Не!".

Цонев отрече твърдения, че "ДПС имало залитания по руската страна": "Къде ги видяхте? ДПС е най-последователната евроатлантическа партия с всяко свое действие. Но това е инструмент да държат ДПС извън властта. Превърнаха се от комунистически глашатаи във влъхви на евроатлантизма. И защо? За да осребряват евроатлантизма, а не защото отвътре им идва".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички