Цонев изобличи тайните планове на властта за КЗК

Искат да овладеят регулаторите, отварят вратата за точно определени хора, каза зам.-председателят на ДПС

Цонев изобличи тайните планове на властта за КЗК | StandartNews.com

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев изобличи от парламентарната трибуна тайните планове на управляващите за овладяване на Комисията за защита на конкуренцията. Парламентът гледа днес поправки в Закона за защита на конкуренцията, с който мандатът на КЗК се намалява от 7 на 5 години, а критериите за избор на членове се променят.

ПГ на ДПСК няма да подкрепи проекта, каза Цонев и посочи аргументите за това: желанието да бъдат овладени регулаторните органи, независимо от това дали мандатите им са изтекли, дали съответстват на условията и дали това е практиката, която трябва да се следва.

Ние сме наясно и кой стои зад това желание. Сценката с БНБ ясно показа нагледно заявката за този тип политика, заяви Цонев.

Изслушах внимателно доклада на председателя на комисията. Ще се съглася, че не е добра практика да се удължават мандати, когато те приключват без да се прави нов избор. Но, пак ще кажа - недобрите практики не се поправят с нови недобри практики. Ако това е направено  неправилно и вие го осъждате, и това е ясно от доклада, сега предлагате същото: да поправим нещо, което не е било направено правилно, пак по същия начин, коментира зам.-председателят на Бюджетната комисия в НС.

Ето защо нашият основен аргумент е да оставим мандатите да си текат, а условията за смяна да се изпълняват. Това внася стабилност, каза Цонев. Той подчерта, че регулаторите са особен инструмент и на европейската, и на българската политика.

Бизнесът има много сериозна нужда да знае, че не всяко мнозинство и не след всеки избори ще прави промени в регулаторите и те ще бъдат люшкани по волята на една или друга партия или политическа доктрина, подчерта народният представител от ДПС. Регулаторите затова са регулатори, за да регулират основни процеси, в случая -  процесите на конкурентоспособносттасъс законите, по които те работят, изтъкна Цонев. Той допълни, че и вторият аргумент на управляващите за промяна на закона - така нареченото завишаване на критериите за членовете на КЗК, "не е завишаване на критериите за избор, а отваряне на вратата за точно определени хора, които вече са, така да се каже белязани да бъдат кандидати за тези постове". Критериите бяха достатъчно високи и до този момент. Аз не смятам, например, че разширяването на образователния ценз ще доведе до някакво високо качество на работа на тези органи. Мога да дам пример в момента с държавата, но да се въздържим, да не обидим някой от най-висшестоящите хора в държавата, каза Цонев.

И се обърна към залата: "Колеги, аз ви призовавам да не следваме тази лоша практика-първо. И второ - да помислим оттук нататък и за останалите регулатори. Нужен е консенсус между политическите партии. Регулаторите трябва да излъчват стабилност и политическа неутралност. Да - ценз, да - познаване на законите, да - работа в интерес на бизнеса и хората. Защото предстои да видим същото по отношение и на други регулатори. Както видяхме това и по отношение на КЕВР".

В момента нищо не внасяме в българската икономика и нищо полезно не правим, категоричен бе зам.-председателят на ДПС.

Накрая, изразявайки абсолютното си уважение към суверенното право на всяка партия да определи своето отношение, недоумявам, защо "Има такъв народ" се е съгласила да подкрепи този законопроект, при положение, че една достойна кандидатура за един от регулаторите беше разиграна като цирк от техните коалиционни партньори, коментира Цонев. Ваша воля е, имате суверенното право да определяте политиката си. Но някак си сериозните хора и политици няма да ви разберат, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай