Неделя,

Ципрас: Преразглеждаме Бургас-Александруполис

От: Администратор -
A
A
A

България и Гърция са пример за конструктивни взаимоотношения и чрез сътрудничество могат да защитят интересите си. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас след среща с министър-председателя Бойко Борисов в резиденция „Бояна".

„Имаме възможността да поставим ново начало в тясно и конструктивно сътрудничество. Намираме се в район, който е център на напрежения. Районът ни е дестабилизиран, но България и Гърция са пример за конструктивни взаимоотношения и чрез сътрудничество могат да защитят интересите си", коментира той. По думите му, сътрудничеството между двете държави е по-необходимо от когато и да е било с оглед на новите предизвикателства, поврати и неочаквани развития. Премиерът Ципрас изтъкна, че в момента има три вида кризи –икономическа, от която Гърция беше засегната повече от България, бежанска и криза на сигурността.

„Нашите страни са като пилони на стабилността, останахме незасегнати от тази криза", отбеляза той. „Необходимостта от създаване на по-доба Европа ни тласка да работим в по-тясно сътрудничество и в този дух направихме преглед на всички въпроси, така че да придвижим напред нерешените въпроси", коментира гръцкият министър-председател. „В Гърция преразглеждаме Бургас-Александруполис . Договорихме се да откроим нашите две пристанища в Александруполис и в Бургас, като засилим сътрудничеството си в сферата на транспорта с бърза жп линия, с която да свържем Егейско и Средиземно море с Черно море", обяви той.

По думите му, успоредно с това трябва да се посрещне проблемът с разливането на българските реки и да се спрат наводненията. Той отбеляза също, че тази година българските туристи в Северна Гърция са достигнали рекорд, като броят им надхвърля 1 милион.

Премиерът Борисов от своя страна подчерта, цитиран от Фокус, че двете страни могат да постигнат заедно още успехи по много проекти. „Доста неща има, които можем да направим съвместно около оста ЕС-НАТО, с гъвкава политика, в интерес на двата народа", заяви българският премиер. „Нашите отношения са изградени на базата на доверие и разбирателство, радвам се, че между много министерства от двете страни вече се провеждат регулярни срещи", допълни той.

„Колегата Ципрас ми заяви, че каквито и балкански формати да решим да направим в София, той предварително е дал съгласие за участие, така че да можем бързо да се организираме и заедно с всички наши колеги и съседи да изградим едни стабилни Балкани. Защото тук най-бързо и най-естествено възникват конфликтите. Това го показва историята. Ние искаме да пазим мирът и стабилността", каза още Борисов.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички