ЦИК се реши да накаже Атака за агитационните билбордове

ЦИК се реши да накаже Атака за агитационните билбордове | StandartNews.com

София. От Централната избирателна комисия (ЦИК) все пак решиха да накажат Атака за билбордовете на телевизия "Алфа" - партийният им канал, след като вчера Върховният административен съд (ВАС) уважи жалбата на "Протестна мрежа" срещу отхвърлянето на сигнала.

Комисията е постановила да бъдат отстранени всички билбордове и пана на телевизията, които промотират партията с надписа "Атака", лика на водача на партийната листа за евровота Волен Сидеров и номера на партията в бюлетината – 20. Това трябва да бъдеизвършено в най-кратък срок и независимо дали е на лице задължителният за агитационните материали надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Съдът смята, че дори да се приеме, че върху рекламния материал не е налице призив за подкрепа или неподкрепа за тази партия, в конкретната ситуация става въпрос за забрана в търговска реклама да се отправят внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет, която е въведена в Изборния кодекс.

След спорове трябва ли да се премахнат материалите, които все пак съдържат предупреждение за търговията с гласове, ЦИК взе решение за пълно премахване.

Освен това Атака получи нова забрана на предизборен клип, този път за агитация сред деца.  Във видеото малко дете пожелава на Волен Сидеров да спечели изборите и да води България. ЦИК реши кадърът с детето да отпадне от предизборния материал. От партията ще обжалват решението на комисията от вторник, с което клипът против евроатлантическите ценности беше спрян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай