Неделя,

ЦИК: Резултатите от изборите са легитимни

От: Администратор -
9282
ЦИК: Резултатите от изборите са легитимни
A
A
A

София. „Резултатите от изборите са легитимни". Това заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова в предаването „Седмицата" по "Дарик радио".

Медарова не коментира трябва ли да бъдат касирани изборите и има ли основание за това. По думите й все още тече срокът за обжалване. „Конституционният съд е този, който ще преценява доступимостта на искане за оспорване на законността на изборите, както и неговата основателност", коментира Медарова.

На въпроса трябва ли да се оспорват изборите за парламент или за конкретен народен представител, председателката даде пример от Изборния кодекс. В него пише за решение на КС за незаконност на изборите за народни представители или избора на народен представител. „Съдържат се и двете хипотези, но не е коректно въпроси от компетентността на КС да се коментират от представител на органа, взел решението, което се оспорва", уточни Медарова.

Медарова припомни, че ЦИК е съставила три решения за предизборна агитация в деня за размисъл. Две от тях не са свързани със скандала с 350 000 бюлетини в костинбродската печатница "Мултипринт". Едно от решенията касае предаване на ТВ 7 в нощта срещу деня за размисъл. В него има предизборна агитация. Нарушения в деня за размисъл са открити и на сайтовете на БСП, ДПС и Движение България на гражданите. Те съдържали номера на бюлетини с отбелязани върху тях знаци в деня за размисъл.

Третото решение на ЦИК е по сигнал за излъчване на предавания по ТВ 7, Нюз 7 и СКАТ. Те са били на екран от 15 до 23 часа в деня за размисъл. Комисията е установила, че в излъчваните материали няма нарушение на забраната за агитация. Става дума за предаванията в този часови пояс, за които ЦИК е сезирана, уточни Медарова.

Председателят на ЦИК отказа да коментира в детайли скандала с 350 000 бюлетини в Костинброд. Според нея съдът може да даде подробности по досъдебното производство. Медарова завърши с това, че ЦИК няма информация за други разпространявани бюлетини, извън легалната бройка.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички