ЦИК: Резултатите от изборите са легитимни

ЦИК: Резултатите от изборите са легитимни | StandartNews.com

София. „Резултатите от изборите са легитимни". Това заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова в предаването „Седмицата" по "Дарик радио".

Медарова не коментира трябва ли да бъдат касирани изборите и има ли основание за това. По думите й все още тече срокът за обжалване. „Конституционният съд е този, който ще преценява доступимостта на искане за оспорване на законността на изборите, както и неговата основателност", коментира Медарова.

На въпроса трябва ли да се оспорват изборите за парламент или за конкретен народен представител, председателката даде пример от Изборния кодекс. В него пише за решение на КС за незаконност на изборите за народни представители или избора на народен представител. „Съдържат се и двете хипотези, но не е коректно въпроси от компетентността на КС да се коментират от представител на органа, взел решението, което се оспорва", уточни Медарова.

Медарова припомни, че ЦИК е съставила три решения за предизборна агитация в деня за размисъл. Две от тях не са свързани със скандала с 350 000 бюлетини в костинбродската печатница "Мултипринт". Едно от решенията касае предаване на ТВ 7 в нощта срещу деня за размисъл. В него има предизборна агитация. Нарушения в деня за размисъл са открити и на сайтовете на БСП, ДПС и Движение България на гражданите. Те съдържали номера на бюлетини с отбелязани върху тях знаци в деня за размисъл.

Третото решение на ЦИК е по сигнал за излъчване на предавания по ТВ 7, Нюз 7 и СКАТ. Те са били на екран от 15 до 23 часа в деня за размисъл. Комисията е установила, че в излъчваните материали няма нарушение на забраната за агитация. Става дума за предаванията в този часови пояс, за които ЦИК е сезирана, уточни Медарова.

Председателят на ЦИК отказа да коментира в детайли скандала с 350 000 бюлетини в Костинброд. Според нея съдът може да даде подробности по досъдебното производство. Медарова завърши с това, че ЦИК няма информация за други разпространявани бюлетини, извън легалната бройка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай