Цацаров връща Ася Петрова в Шумен

Три екипа ще ревизират делата на ГДБОП

Цацаров връща Ася Петрова в Шумен | StandartNews.com

София. Зам. главният прокурор Ася Петрова ще бъде командирована в Шумен. Това стана ясно след срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, МВР шефа Цветлин Йовчев и и.д. председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

От думите на Цацаров стана ясно, че Ася Петрова ще бъде командирована в Шумен, за да следи процеса, по който тя работеше- "Килърите". Цацаров обясни , че Петрова остава зам.-главен прокурор.

"Аз смятам, че в момента, в който мотивите по делото бъдат изготвени и делото стигне до втора инстанция, намерението ми е да командировам г-жа Петрова да участва в това производство и да протестира. Законът дава възможност за такива механизми. Обмислям да я изпратя в Шумен, където да поддържа протеста и да участва в производството пълноценно. Обмислям да й предложа да довърши това, което е започнала. И при положение, че ще бъде командирована за едно производство, след това ще се върне тук", заяви Цацаров на въпрос дали отстранява Ася Петрова като свой заместник.

След срещата стана ясно още, че три екипа от прокурори, полицаи и служители на ДАНС ще правят инвентаризация на делата на досегашната ГДБОП.

Делата, които ще бъдат ревизирани ще са по направленията корупция, наркотици и контрабанда. Това стана ясно след срещата на главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Цветлин Йовчев и изпълнявашия длъжността шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

Отделно от това ще се наблегне на две конкретни дела. Едното за отвличането на дете в София (отвличането на Лара) и делото за атентат в Сарафово, заяви Цацаров.

Междувременно стана ясно, че следователи ще следят делата на досегашната ГДБОП, докато стане фактическото преструктуриране на службата в ДАНС.

"До момента, в който бъдат назначени и преминат процедури разследващите агенти, разследването по една не малка част от делата, досега разследвани от ГДБОП, ще бъде поето от следователи от Националната следствена служба и следователи в страната. Това са юристи с добър професионален опит и в същото време не толкова натоварени в органите на съдебната власт", заяви Цацаров след работната среща с вътрешния министър Цветлин Йовчев и и.д. председател на ДАНС Владимир Писанчев.

Цацаров подчерта, че срещата е била работна, а не среща, която да се занимава с общи проблеми или приоритети. Обсъждани са организационно технически въпроси, свързани с приложението на новите норми действащи в Закона за ДАНС.

„Един от основните проблеми е свързан с приложението на параграф 17 от закона – разследването по делата, които до сега са били разследвани от разследващи полицаи в ГДБОП. Разследването следва да се извършва вече от разследващи агенти в ДАНС. Ясно е, че не са формирани съответните дирекции, нито има лица, които са назначени на длъжност – разследващи агенти.

Не защото няма воля за това, а защото има определени административни процедури, които трябва да бъдат изпълнени. При този създаден административен вакуум, който е неизбежен, ясно е, че разследването по делата не може да спре. С оглед на това сме предприели мерки, свързани с действията на наблюдаващите прокурори при определянето на компетентните разследващи органи", обясни Цацаров.

Докато бъде конструирана дирекция в ДАНС, докато бъдат преназначени хората от ГДБОП в ДАНС, е необходимо време. Никой няма намерение да бави нещата, посочи главният прокурор. Делата не могат да чакат, особено тези със задържани под стража. Разследването по такива дела трябва да се поеме от следователи, уточни Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай