Цацаров: Не се съмнявам, че разговорите са проведени

Цацаров: Не се съмнявам, че разговорите са проведени | StandartNews.com

София. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма съмнения в провеждането на разговорите между тройката „Борисов-Найденов-Кокинов". Записите, в които бивш премиер, ексминистър и градски прокурор говорят за свои колеги и журналисти, бяха изпратени до медиите в петък – две седмици преди изборите на 12 май.

"Не се съмнявам, че разговорите са проведени. Николай Кокинов се опита да ми обясни защо са проведени, но не успя.", заяви Цацаров, който мина през ВСС преди началото на заседанието на Етичната комисия, която трябва да обсъди казуса с подалия оставка градски прокурор на София.

Сотир Цацаров каза още, че освен обидната стилистика към колегите му прокурори, най-притеснителното е, че Кокинов, който беше натоварен да ръководи проверката в МВР заради сигнала за незаконни подслушвания, е изнесъл доклада на държавното обвинение ден преди официалното му обявяване.

"Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали са само детайли, това ще бъде изяснявано. За обяснението на г-н Кокинов трябва да попитате него. Това, което интересува прокуратурата, са неговите действия като прокурор, и предоставянето на информацията по начин и на лице, на което не следва да бъде предоставяна.", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

За частта от разговора, в която Николай Кокинов казва на Бойко Борисов "Ти си го избра", главният прокурор Сотир Цацаров каза: "Не ме притеснява, ще ме притеснява, ако стоя на едно място и нищо не правя. Имаме два пътя - единият да си вършим работата, другият да чакаме да ни свърши мандатът. Нямам никакво намерение да чакам и да превърна прокуратурата в заложник на нечии интереси или, недай Боже, в участник в политическата игра за предстоящите избори. Прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване, тя трябва да си върши работата".

"Никога не съм очаквал, че за времето от 10 януари могат да се случат толкова неща и никога не съм очаквал, че тези неща могат да поставят прокуратурата на такова изпитание, че могат да са свързани с такива проблеми и в общественото пространство.", каза главният прокурор Сотир Цацаров.
"В крайна сметка, не съм очаквал, че за период от малко повече от три месеца, ще се случат неща, които преди не са се случвали в продължение на години.", каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Според главния прокурор, Кокинов е запознал Бойко Борисов с данните преди официалната пресконференция, на която стана ясно, че две трети от сигнала на Сергей Станишев са истина, а останалата част не може да се докаже заради изтрита информация.


"Това, което за мен беше най-неприятно, и най-голямото нарушение е това, че се оказва, че господин Кокинов непосредствено преди съвещанието в моя кабинет, и непосредствено преди обявяване на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та, на практика обявява, съобщава или може би дори предава явния доклад за тези проверки", каза главният прокурор.

"Не мога да кажа дали е основание за наказателно производство."

В коментар на случващото се Цацаров допълни, че не си е представял, че мандатът му може да започне толкова тежко. По думите му в момента има толкова много скандали, в които е замесена прокуратурата, които в други мандати са се формирали за години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай