Цацаров и Иванов свалиха томахавките (ОБЗОР)

Цацаров и Иванов свалиха томахавките (ОБЗОР) | StandartNews.com

Главният прокурор и правосъдният министър извадиха писалките, пишат заедно съдебната реформа

Да свалим томахавките и да вземем писалките. Това призова главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет вчера. Обвинител номер 1 застана заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов, който прие призива му и заяви: "Аз имам само писалка, просто мога да я вдигна".

Така двамата заедно влязоха на заседанието на ВСС на фона на протест и контрапротест пред сградата на кадровия орган. Цацаров отбеляза, че никога не е вдигал неговата томахавка, но подчерта, че винаги си я носи, както и писалката си. Прокурор и министър си стиснаха ръцете само два дни след призива на министър-председателя Бойко Борисов да спрат споровете по темата "Съдебна реформа". Главният прокурор бе категоричен, че не трябва реформите да се отлагат за есента. "Ако започнем всичко отначало, значи никога да не го свършим", каза той. И изложи собствените си виждания за това как трябва да върви реформата, систематизирани в четири пункта.

"Първият е максимум прагматизъм и нула популизъм. Това не касае тази сграда, а сградата на Народното събрание и хората, които са в нея. Вторият е професионализъм - експертни законопроекти, а не писани на коляно, в резултат от грантове, които са били получени преди две или три години. Резултати от тия грантове сега ни се представят като нещо ново. Третият пункт - действията да вървят в три писти, които да са паралелни, и това да не е повод за забавяне. Първата са промените в конституцията и Закона за съдебната власт. Втората писта са процесуалните закони. Третата писта - антитерористичното законодателство. И четвъртият пункт - консенсус в професионалните среди и парламентарно представените политически партии." Запитан кой е виновен за критичните оценки от Брюксел, Цацаров отговори: "Не съм виновен за всичко аз. Ние сме виновните, но ние не сме единствените виновни. Не препращам отговорността към МВР, но кой разследва, разкрива престъпления, кой осъществява оперативната дейност? МВР не е единственият виновник, ДАНС не е единственият виновник, но и прокуратурата не е единственият виновник. Стига сте хвърляли на мен и на колегите ми тази вина. Тя е наша обща, трябва да седнем и общо да решим проблемите", каза Цацаров.

Същевременно правосъдният министър Христо Иванов помоли за кредит на доверие. Той посочи, че фронтът за реформи, който е отворен, е много широк и няма как всичко да стане за едно лято. "НПК, съдебните сгради, съдебната охрана, юридическото образование и куп други проблеми, които са натрупвани с години, това са все огромни теми", каза Иванов. Той обеща до есента да е готова оценката за необходимите промени в процесуалните закони. И допълни: "Всеки от нас прави грешки". А Цацаров веднага се намеси с признание: "И аз правя грешки". Обвинител номер 1 го подкрепи по отношение на идеята конституционните промени да минат на първо четене и след това да бъдат изчистени правно-техническите неточности в тях. Принципно е добър вариант да се изчистят текстовете в конституцията между първо и второ четене. Както и да се работи паралелно и по нещо друго - процесуалните закони. Ако се седне на една маса и се работи в спокойна среда от експерти, а такива има и в МП и във ВКП и ВКС, ще излезе готов продукт", каза Цацаров. Иванов пък отговори: "Правно-техническите критики, които г-н Цацаров има към проекта на конституцията, в огромната им част ги споделям. Министерството не е част от процеса в Народното събрание, но ние ще подкрепим работа между двете четения в това отношение. Наистина има текстове, които са донаждани в последния момент и не са достатъчно добре изчистени".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай