Цацаров: Ще има още обвинени висши политици

Главният прокурор не е главен воин, ако се възприеме така, това води до личностни изменения, каза той

Цацаров: Ще има още обвинени висши политици | StandartNews.com

Ще има още обвинени политици, увери главният прокурор Сотир Цацаров, който бе гост в "Шоуто на Слави". Той припомни, че по време на неговия мандат е имало обвинени министри, заместници и висши политици. Без да назовава имена, Цацаров добави, че само преди месец зам.- министър бе осъден на 4 г. затвор за корупция (става въпрос за Христо Ангеличин -б.р.).

Цацаров цитира и своя предшественик Никола Филчев, че там, където корупцията е държавна политика, никаква прокуратура не е в състояние да се справи. От друга страна, главният прокурор похвали колегите си, че в много случаи работят добре и за първи път от години има годни за обвинения разработки. 

Главният прокурор не е главен воин, ако се възприеме така, това води  до личностни изменения, смята Цацаров. Слави Трифонов зададе въпрос знае ли главният прокурор къде и срещу какъв наем живее финансовият министър. Самият водещ призна, че Владислав Горанов е говорил за този казус в свое интервю. Цацаров обяви, че още утре ще назначи проверка.

Той обеща също, че утре ще бъдат съобщени имената на двамата обвиняеми от "Джи Пи Груп". До момента техните имена не са съобщавани.

Главния прокурор бе попитан и за концесията на "Юлен" в Банско. Той каза, че прокуратурата е изпратила до Министерския съвет предписания за действия. Ако оттам не вземат мерки до 2-3 месеца, прокуратурата ще предприеме действия.

Белезници на краката не се поставят от прокуратурата. Казах на правосъдния министър, че белезниците на краката на Десислава Иванчева са излишни, каза Цацаров в отговор на въпрос. Той увери, че условията в ареста и в затвора, при които е Иванчева, са като на всяка друга жена- подсъдима или обвиняема. Според Цацаров няма основание бившата кметица на "Младост" да бъде привилегирована, но няма защо и да бъде третирана по-жестоко.

Ако Цветан Василев е давал на някого 100 хил. евро на месец, за да ми ги носи, аз го информирам, че не съм ги получавал, каза Цацаров по повод  обвиненията на банкера беглец, разпространени чрез медия.

За оградата по границата с Турция имаше сигнал от Елена Йончева. ДАНС прави проверка. Докладът от нея беше в три части. Заключението е, че проектните стойности са необосновано завишени. Има досъдебно производство в специализираната прокуратура. Ако изводите в доклада на ДАНС се потвърдят, ще има обвиняеми министри и областни управители. Никой не може да ни упрекне в липса на обективност по това разследване, каза Цацаров.

Никога не съм свързвал, че акциите срещу Баневи, Арабаджиеви и Миню Стайков са насочени към предстоящите евроизбори или за местни органи. Това не е свързано с избори. За първи път от много време видях годни за реализация разработки, коментира главният прокурор.

Цацаров коментира още, че т.нар. голямо дело за КТБ е в съда с внесен обвинителен акт, по това дело за първи път е използвана международна експертиза.

"Продължават и другите разследвания, свързани с КТБ. По някои от тях вече има внесени обвинителни актове", добави  той.

Главният прокурор посочи, че очакванията на политици били делото КТБ да не стига до съд.

Не се чувствам като личния прокурор на Бойко Борисов, не съм и личният прокурор на Бойко Борисов, отговори Сотир Цацаров на въпрос за твърдения от преди години на бившия градски прокурор Николай Кокинов, че Борисов си е избрал Цацаров.

В записите Кокинов казва, че иска да стане апелативен прокурор на София и че Цацаров един ден го гали, друг ден му се кара, припомни си главният прокурор. „Кокинов да каже дали всичко това, което казва на Борисов, е заради това, че не бе повишен в апелативен прокурор на София“, посочи обвинител №1.

"Варненската окръжна прокуратура не е имала силно дело за корупция през последните години", призна Цацаров на въпрос защо в морския град няма арестувани за далавери.

И добави: "В обществото има глад за справедливост. Няма главен прокурор, който да е в състояние да изпълни всичко това. Не може всичко да се разреши с магическа пръчка. Не съм всесилен. Аз съм чист пред съвестта си, правя всичко, каквото мога, за да постигна резултатите, за които говорим".

"Депутатите могат да решат много проблеми със закони, които дават възможност за нарушения и престъпления. Никой не ги променя. Например в здравеопазването разследваме неизгодни договори на болници. Но законът ги допуска и никой не прави нищо", каза Сотир Цацаров.

Главният прокурор беше категоричен, че не се страхува от закона "Магнитски", защото това е поредният пропаганден балон.

"Всички трябва да си вършат работата. Прокуратурата не разкрива престъпления, това правят оперативните служби - МВР, ДАНС. Но не мога да отрека, че и в прокуратурата има черни овце. За съжаление, такова е положението и в съда", каза още Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай