Цачева: Новият изборен кодекс е като стария

Цачева: Новият изборен кодекс е като стария | StandartNews.com

София. Най-големият капан в приетия на първо четене в парламента Изборен кодекс е, че това е новият стар кодекс, коментира пред bTV бившият председател на парламента Цецка Цачева. Според нея предложените от правителството промени всъщност на 95% припокриват нормите, разписани в сега действащия кодекс.

„Най-големият капан и огромно разочарование е, че с него нещо ново се прави. Не се пипа изборната система", заяви Цачева и припомни, че и през 2009 г. е имало мажоритарен елемент във вота. Цачева подозира, че ДПС притиска БСП относно някои текстове в кодекса, например агитацията на езици, различни от българския.

Друг притеснителен според ГЕРБ факт е, че в новия Изборен кодекс се предвижда Централната избирателна комисия (ЦИК) да се избира от парламента. Цачева не изключи възможността опозицията да може да избере само един от членовете на ЦИК, а останалите 3 парламентарно представени партии да си поделят останалите 14 квоти.

Относно скандала с костинбродските бюлетини, Цачева заяви, че "за да си наясно, че нещо е манипулация, трябва да си го правил". Така тя намекна, че БСП и в частност Мая Манолова, която подаде сигнала за случая „Костинброд", са фалшифицирали избори преди или имат информация как се правят фалшификации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай