Радев: Народ, който губи памета си, губи и свободата си

Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия

Радев: Народ, който губи памета си, губи и свободата си | StandartNews.com

Преди тържествена заря-проверка по повод Трети март в София, президентът Румен Радев произнесе официална реч.

Тази година отбелязваме националния празник, когато родината ни приема бежанци, а войната бушува близо до нас. Воюват синовете на два братски народа, чиито деди са положили кости на нашата земя, сражавайки се рамо до рамо за нашата свобода в армията на Цар Александър Втори, съкрушила Османската империя, започна речта си президентът.

За нас, българите, тази братоубийствена война е особено болезнена. Първият ми призив днес е да не се поддаваме, да не допускаме ожесточението, което опостушава земите на север - в Украйна, да се всели и в нашите сърца, да влезе в нашия дом.

Така, както преди години, нека и днес ние отворим обятие към всички бедстващи, тъй както преди години нашите предци намираха закрила от робството в Бесарабия, Таврия и Запорожието, в Киев, Одеса, Моква и Петербург. Нека бъдем хора.

Надигнаха се гласове да не отбелязване днешния празник, но тъкмо разривът с паметта и ревизия на историята са причината за много трагедии. Не, ние сме тук, за да почетем имената на нашите възрожденци, на нашите четници, на Пайсий, Раковски, Левски и Ботев. На априлци от 1876 г., на всички, които с делото и саможертвата си напредваха и приближаваха възкресението на България.

Днес отдаваме почит на доблестните войни от освободителната армия без значение дали по произход са руснаци, украинци, белоруси, румънци или финландци. Всички те са в пантеона на нашата, българска свобода. Днес почитаме паметта на храбрите ни опълченци и никоя памет не означава да бъде хвърлена на политическите бесове.

Наш дълг е да пазим историята си от домогванията на безродници и осквернители, защото народ, който допусне да изгуби своята памет е обречен да изгуби и своята свобода, каза още Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай