Четвъртък,

Трябва ли Радев да управлява кабинета? Истината от политолог

От: Редактор -
Трябва ли Радев да управлява кабинета? Истината от политолог
A
A
A

"В коалицията на кабинета "Борисов 3" имаше отчетлива доминация на ГЕРБ, което стимулираше управление на премиера Бойко Борисов. В новата ситуация ще имаме управление на министрите, защото коалицията е по-пъстра и за премиера Кирил Петков ще му е много по-трудно да държи министрите си отговорни и да им налага политики.

Ще имаме много центрове на власт, по-сложни ще са балансите и по-динамично ще е коалиционното управление, но това може да му гарантира не нестабилност, а по-дълъг живот".

Този коментар направи пред БНР политологът Калоян Велчев.

Той подчерта, че кабинетът "Петков" няма коалиционен съвет и не е ясно как лидерите ще се съгласуват и координират:

"Кой ще взема окончателното решение - очаква се да е Министерски съвет, но той ще има нужда от парламентарните групи на партиите. Ако те са в неведение за това какво се случва - може да не дадат подкрепата си, а от това ще има загуби и за политиците, и за обществото".

Според политолога е време президентът да се оттегли от влиянието си в правителството:

"Той изигра своята роля. Цялата година на политическа криза го превърна в център на политическия процес за едно дълго време. Той извлече своите позитиви от това и стигна своя апогей. Оттук нататък, ако продължава да се меси във всекидневната политика и в оперативните решения на новото правителство, той ще трупа негативи от това". 

По думите на Калоян Велчев много положителен знак ще е, ако се изведе една обща национална кауза, която да обедини не е само партиите в коалицията, а цялото общество.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички