Търси се геополитически партньор за изтребителите

Депутатът от ГЕРБ Емил Христов бе категоричен, че се търси „геополитически, стратегически партньор”, от когото България да закупи новите машини за армията си...

Търси се геополитически партньор за изтребителите | StandartNews.com

Днес депутатите трябва да решат дали да дадат на правителството зелена светлина да преговаря първо със САЩ за закупуването на изтребители F-16. Все още не е ясно дали заседанието ще бъде открито или закрито.

В ефира на Нова телевизия народният представител от ГЕРБ Емил Христов обясни, че част от информацията, която трябва да бъде обсъдена, е класифицирана. Именно това може да стане повод за дебати при закрити врата. „Има данни и оценки, както и предложения, които самите партньори не искат да бъдат разпространявани”, поясни Христов.

Той бе категоричен, че се търси „геополитически, стратегически партньор”, от когото България да закупи новите машини за армията си. Според Христов най-добрият вариант е моделът F-16.

„Ако забавим процеса, след няколко години ще платим много по-висока цена. Всяко отлагане ще носи увеличение. Затова трябва да дадем мандат на правителството да преговаря със САЩ. Не се знае какви резултати ще постигне. Накрая сделката отново ще влезе в парламента”, коментира депутатът от ГЕРБ.

Социалистът Таско Ерменков пък припомни, че БСП са гласували „за” проекта за покупка на нови самолети, защото „нямаше да надхвърля 2% от БВП и защото ще имаме икономическо сътрудничество”.

„Нито едно от тези две неща няма да се случи, ако не поставим рамки на действията на правителството. Колкото повече се забави влизането на нов самолет в България, толкова повече ще плащаме за ремонти на руските машини. Процесът започна като конкурс, но ще бъде завършен като политическо решение”, заяви Ерменков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай