Три въпроса пред кабинета. Наближават завои

Интересен анализ на Боряна Димитрова

Три въпроса пред кабинета. Наближават завои | StandartNews.com

"Маршрутите за достигане до правителство остават отворени. Но се стига до ситуация, в която наближават остри завои и трябва да се кара внимателно". Това заяви социологът Боряна Димитрова, директор на "Алфа Рисърч", коментирайки пред БНР шансовете за съставяне на правителство.

"Нито политическата криза може да се реши преди местните избори, нито партиите имат интерес от нов вот.  Логичният вариант е да се върви към временно правителство - експертно и с ограничен мандат", каза Димитрова.

"Правителството, което би се сформирало, трябва да прескочи пропастта на местните избори. Нищо съществено няма да се промени в политическата и в електоралната ситуация, ако през юли отидем отново да гласуваме", продължи социологът.

Трябва да си отговорим на 3 въпроса, за да видим какъв тип кабинет е възможен, обясни Боряна Димитрова.

"Първият е дали има държавата интерес да стои в това безвремие, което става все по-опасно от икономическа гледна точка и по отношение на сигурността. Вторият е дали имат партиите интерес от нови избори и последният - дали може да се реши изобщо политическата криза преди местните избори. Отговорът и на трите е „Не“. По-голям е шансът да се върви към сформиране на някакъв вид експертно правителство", подчерта тя.

Димитрова обясни и причините за слабото доверие между първите две коалиции.

"Те трябва да удовлетворяват претенциите и на своите твърди ядра, и на по-меките си периферии. Знаят обаче, че нямат интерес от нов вот преди местните избори и ще бъде проява на политическа незрялост да не могат да решат този ребус и да преминат през блокажа".

Не е само клише да се говори за евроатлантическо мнозинство, обясни тя.

"Две групи, които имат сходна ориентация, се оказват непримиримо разделени до степен, че не биха желали да имат свое правителство. В тази ситуация рискът е да продължи управлението на служебните правителства. България не може да остане в това разделение".

Боряна Димитрова коментира и опита за атентат срещу главния прокурор.

"Какъвто и да е резултатът от разследването, няма печеливш изход за България. Възможността да бъде организирано покушение срещу главния прокурор е нещо, което изпраща България много далеч от целите, към които се стреми, като Шенген. Позитивен изход би имало, ако възможно най-бързо и убедително бъде разкрита истината. Стигаме до степени, в които разпадът на базовото ниво на обществена сплотеност започва да става опасен".

Изходът от безвремието, в което се оказахме от почти две години, се крие в зрелостта на политическите партии, убедена е Димитрова.

"В противен случай отиваме към един режим, който не е конституционен, но се утвърждава все повече".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай