Тръгва процедурата за машини на вота

Купуват над 9000 устройства чрез обществена поръчка

Тръгва процедурата за машини на вота | StandartNews.com

Подготовката за предстоящите парламентарни избори започва. Днес в Централната избирателна комисия (ЦИК) предстои заседание за подбор и преговори с участниците, разглеждане, оценка и класиране на офертите за покупка на машини за гласуване. То е насрочено за 13 ч., съобщи Канал 3.

ВИЖ ОЩЕ: Разнасят ли Ковид-19 машините за гласуване?

Депутатите приеха изменения в законодателството, които гарантират освен традиционното гласуване с бюлетина, да има и електронно - чрез машини. Очакванията са за закупуване на над 9000 устройства чрез обществена поръчка. Предстои и ЦИК да реши в кои секции ще има възможност за машинно гласуване. Изискването е това да е в местата с над 300 регистрирани предварително избиратели.

Машинно гласуване няма да има за сънародниците ни в чужбина.

Междувременно вчера президентът Румен Радев каза, че ще насрочи изборите за 28 март 2021 г. Той призова отговорните институции да гарантират правото на всеки един гражданин да гласува независимо дали той е под карантина или не.

Изборният спец проф. Михаил Константинов обаче видя риск от заразяване с коронавирус при масовото пипане на устройствата за гласуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай