Понеделник,

Тревога! С какво ни притесни военният министър

От: Редактор -
2263
Тревога! С какво ни притесни военният министър
A
A
A

Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами. Това каза Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната при представяне на екипа и приоритетите в сектора.  Той посочи като причина както войната в Украйна и наложените санкции по отношение ремонтите на руска техника, така и закъснението с договора за F-16.

„Остатъчният ресурс на самолетите МИГ-29 ни позволява да носим дежурство по еър полисинг до средата на 2023”, каза още Стоянов. Той е предприел  разговор с полската страна за евентуален ремонт на 6 двигателя на самолетите. „Това обаче не е решение на проблема”, посочи министърът.

Служебният министър е поискал информация от посолства на различни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с обучение на летателен и технически състав. След като бъде събрана тази информация, ще бъде представена в следващия парламент. 

Стоянов определи като втори по спешност проект офертата за втория транш на F-16. Първи е придобиването на бойна техника за батальонна група. Според министъра по него трябва да се вземе отношение. „Може да го направим до конституиране на Народното събрание”, подчерта той. 

Няма да се извършва промяна в състава на министерството, освен ако няма доказани злоупотреби, подчерта още служебният министър на отбраната.

Платените авансово средства за първите 8 изтребителя са в Доверителен фонд, но екипът на министъра е заварил забавяне на откриването на сметка във Федералната банка на САЩ, стана ясно още на пресконференцията. „Средствата, които бяха и са в Доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са прехвърлени в сметка на Федералната банка на САЩ. По данни на Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. долара”.

Той нарече това „недопустимо”

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички