Трети мандат? Не, 3 скандала

Терорист, криптоизмамник и телефонът на Петков минираха съставянето на кабинет

Трети мандат? Не, 3 скандала | StandartNews.com

* Румен Радев изправи партиите на нокти, не им звъни

* Терорист, криптоизмамник и телефонът на Петков минираха съставянето на кабинет

Казват, че доверчивостта е белег за благородство, а наивността - за глупост. Може и да е вярно, ако се съди по някои от играчите на политическия ни терен. 

Само Кирил Петков вярваше, че вторият опит за правителство е възможен със или без епистоларната декларация на "Продължаваме промяната", която бе брутално отхвърлена в пленарна дала без една дума дебат. Само той бе убеден, че "Уморена кака Лена" е сексистки удар срещу личния му лидер, а не сатирично "сбогом, аматьори" на ерата "Промяна".

В дългото очакване на третия мандат президентът Румен Радев изправи на нокти партиите.

За първи път "Дондуков" 2 прекъсна линиите си с всички партийни централи и остави политическите врачки да засенчат и Глоба, и гадателката на Берлускони Теодора.

Сутрините започваха с кабинет на БСП, на обед изгряваше Български възход, вечер - Демократична България. Накрая вместо развръзка кой ще е мандатоносителят, избухнаха три нови скандала. И то международни. Те направиха излишно наддаването и ни приближиха към предсрочните избори.

"В оставащите две седмици" е новият поздрав в парламента.

Докато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отвори широко вратата за бъдещия премиер Христо Иванов, а социологът Андрей Райчев обяви, че това е историческият момент, в който "Демократична България" ще се превърне в партията помирител на политическата арена, една ятачка на ДБ издъни четата.

Албена Симеонова се оказа в топла връзка с издирвания от Интерпол с червена бюлетина за тероризъм британец Дейвид Бодил. Той бе задържан в никополското с. Любеново. Според едни - в имот на Симеонова. По думите й - в къщата на негови роднините. Тя се озовала там, защото никой не говорел английски и трябвало да превежда. 

Съдът остави Бодил в ареста, а случаят разтресе парламента. След изслушване на МВР-шефа Иван Демерджиев и началника на ДАНС Пламен Тончев ГЕРБ рязко взе завоя, намали похвалите за ДБ и заклейми връзките на депутати с терористични организации. 

Лошите новини за ДБ обаче не спряха дотук. Докато те правеха кризисен пиар на злополучната депутатка, изконният им враг - главният прокурор Иван Гешев, продължи да жъне успехи. От Анкара дойде новината, че благодарение на българските власти е била заловена ключова фигура от организаторите на бомбения атентат на булевард "Истиклял" в Истанбул. Похвалата излезе от устата лично на вътрешния министър Сюлейман Сойлу. Нещо повече - ден по-късно турският министър прие в Анкара българския главен прокурор, а след срещата двамата обявиха, че справянето с миграционния натиск е общ ангажимент на двете държави и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция и трафика на хора. 

И ако отношенията ни с Турция все по-повече се развиват - и с одобрения от кабинета договор между "Боташ" и "Булгаргаз" за природния газ, и с визитата в българското Народно събрание на турската парламентарна делегация от комисията по вътрешни работи, то 

Кирил Петков се постара да вгорчи взаимоотношенията с другия ни основен партньор за газа - Гърция.

Обаждането му до гръцкия енергиен министър може да е било с най-добри чувства, но предизвика вълна от възмущение от София до Атина. Според лидера на ПП гръцкият министър обещал на харвардеца да помогне и да се включи в искането пред Европейската комисия да бъдат отворени и преразгледани плановете за възстановяване и устойчивост в частта за енергетиката. Оказа се обаче, че подобно обещание гръцкият министър не е давал. А е вдигнал телефона на Петков само от любезност, след което съжалил.

Това стана ясно от думи на българския министър на енергетиката Росен Христов, който с изумление научил за фриволното поведение на Петков.

И това не е краят на гафовете му.

Лидерът на ПП продължил да си играе с телефона и набрал министъра на енергетиката на Румъния, за да му отправи същото предложение. За да не пламне междусъюзническа война заради хрумките на Кирил Петков се наложи зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов да му напомни азбучни истини в дипломацията. "Тя изисква тишина и спокойствие. Говоренето и разправянето кой с кого си говори ни превръща в ненадежден партньор", предупреди го Анастасов.

Оказа се обаче, че гафът на Кирил Петков няма как да попадне като № 1 в Малинките за тази седмица, защото тепърва ще изплуват всички връзки на съпартийците му, както и на партньорите му от "Демократична България" в разразилата се кибербуря, донесена чак от Америка благодарение на Нексо.

Българската компания за криптовалута не само се оказа разследвана в 8 щата в САЩ, но и изгонена от пазара там. Скандалът с Антони Тренчев вече задминава дори световната афера, свързана с издирваната Ружа Игнатова и арестуването на брат й Константин. След грандиозната акция на ДАНС, прокуратурата и спецслужбите в софийския офис на Нексо започнаха да изплуват зловещи подробности. Стана ясно, че в основата на компанията са руски пари.

Върху Асен Василев паднаха подозрения, че е бил чест гост в офиса, дори е рекламирал компанията на чужденци. А депутатът от ПП Настимир Ананиев е бил съдружник на криптофараона Антони Тренчев във фирма за търговия на борсата. 

При фойерверките от скандали изумително остава как все още се говори за коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ.

А на фона на новата афера с руска връзка изглежда направо фантастично БСП дори и да получи мандат за кабинет, да го реализира. Какъвто и опитен играч да е Стефан Янев, малко вероятно е да успее да тушира скандалите или да обедини замесените в тях. Затова и още преди да е ясно чий е третият мандат, резултатът от него е вече на хоризонта.

Идва кабинет, но отново служебен. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай