Тренд: ГЕРБ изпреварва ПП, въпреки подема на "Промяната"

41% са тези, които през юли дават отрицателна оценка за работата на президента Радев

Тренд: ГЕРБ изпреварва ПП, въпреки подема на "Промяната" | StandartNews.com

Макар да възстановява част от подкрепата си, "Продължаваме промяната" продължава да заема второто място в най-новата анкета за популярността на партиите. Резултатите са от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено в периода 5-12 юли сред 1005 пълнолетни българи.

Кабинетът на Кирил Петков завършва мандата си с 22% положителни оценки за неговата работа и 70%, които го оценяват отрицателно. В последните три месеца не се регистрира динамика в тези стойности.

За сметка на това оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите, като през този месец положителните оценки са 14%, а отрицателните - 77%.

Оценката за работата на президента също бележи спад, като през май 50% са дали положителна оценка, през юни 45%, а през юли са вече 43%. 41% пък са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава.

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните нагласи на българите. “Продължаваме промяната” успява да възстанови част от подкрепата си, като този месец 21,4% от гласуващите заявяват, че биха дали своя глас за формацията на Петков и Василев. За сравнение през месец май подкрепата им беше 17,5% от гласуващите. Въпреки това възстановяване “Продължаваме промяната” не успява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Борисов запазва резултата си от последните месеци и през юли 23,6% от гласуващите декларират подкрепа за ГЕРБ.

Статично изглежда положението при ДПС (10,7%), БСП (9,8%), “Възраждане” (9,6%) и “Демократична България” (6,9%). Ерозия в подкрепата е установена при новата формация на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко в сравнение с началната й позиция от 7,6% сред решилите да гласуват през май.

Големият губещ от последните събития, изглежда, е “Има такъв народ”, който е с 3,8% подкрепа сред гласуващите, а това застрашава възможностите на партията на Слави за парламентарно представителство при нови избори.

“Изправи се, България” и ВМРО остават с подкрепа съответно от 1,6% и 1,1% от гласуващите.

Песимистични изглеждат очакванията на българите за икономическото положение в страната за следващата една година. 45% очакват влошаване, а само 15% подобрение. Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт. 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а само 17% - че ще се подобри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай