Понеделник,

Tранспортните министри на България и Турция постигнаха консенсус

От: Администратор -
3675
Tранспортните министри на България и Турция постигнаха консенсус
A
A
A

Анкара. Транспортните министри на България и Турция постигнаха консенсус по проблемите на превозвачите по границата. Това съобщи министър Данаил Папазов пред бТВ. Преговорите между двете страни продължиха повече от 8 часа.

 

Броят на разрешителните ще бъде увеличен. За това са се разбрали Данаил Папзов и турския му колега Лютфи Елван. Ще се върви към пълна либерализация на разрешителните режими, освен ще се състави и напълно нова спогодба. Стандарт Нюз припомня, че действащата в момента е от 1977 г.

 

В първата седмица на март експерти на двете администрации ще започнат изработването на новата спогодба. Тя трябва да бъде готова до края на месеца, а след процедурите по приемането й в двете държави ще бъде подписана до края на април и ще влезе в сила, стана ясно от българският транспортен министър.

 

Новата спогодба ще обхване всички двустранни и транзитни разрешителни. За момента тя не може да включи и разрешителните от и за трета страна, които обаче ще бъдат значително увеличени, коментира българският министър след преговорите.

 

„До въвеждането на новата спогодба двете администрации се задължиха да оказват абсолютно пълно съдействие, което да облекчава транспортните услуги между двете страни", категоричен бе Папазов. И изтъкна, че колцентър в двете администрации - на територията на България и на съседна Турция, ще заработи от началото на март. „Ще има горещ телефон, на който всеки водач с проблем на границата ще може да информира, за да се вземат своевременно мерки", допълни транспортният министър.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички