Това ли е посланикът на Скопие в София

Очаква се новият посланик на Скопие да бъде назначен в следващите 60 дни

Това ли е посланикът на Скопие в София | StandartNews.com

Шефът на Винарна "Тиквеш" Светозар Яневски, наричан Кралят на напитките в РС Македония, най-вероятно ще бъде посланикът на Скопие в София, пише Епицентър.БГ, позовавайки се на източници.

А скопското издание "Слободен печат" цитира думи на премиера Кирил Петков след срещата с президента Стево Пендаровски, че очаква новият посланик на Скопие да бъде назначен в следващите 60 дни. Пендаровски обещал, че няма да бави назначаването на нов посланик, след като получи предложение от правителството."Слободен печат" цитира думите на Петков, че новият посланик ще бъде "бизнес-ориентиран и прагматичен".Светозар Яневски е описван като един от най-успешните македонски бизнесмени, с дългогодишен опит в сферата на стратегическия мениджмънт и предприемачеството.

Той е президент на борда на директорите на процъфтяващата винарна "Тиквеш" и е бил лицензиант на веригата „McDonald’s" за България и Македония.Основен партньор на "М6 Investments", една от най-големите инвестиционни компании в Македония. Преди това е заемал длъжностите изпълнителен директор на пивоварна "Скопие" и съветник по икономическите въпроси на министър-председателя на Република Македония.Яневски е носител на множество награди, сред които „Награда за най-добър мениджър на Балканите" и „Награда за лидерство и икономически постижения 11 октомври".

Светозар Яневски е роден през 1947 г. Завършил е технологичния факултет на Университета "Св. св. Кирил и Методий" в Скопие.От 2005 г. е почетен консул на Финландия в РС Македония.Член е на Управителния съвет на Македонския олимпийски комитет и на Борда на Националната банка на Северна Македония.През 2013 г. в печата се появяват съобщения, че Яневски, след като е загубил лиценза за „Макдоналдс” за франчайза за Македония, продава и компанията, която държи лиценза за „Макдоналдс” в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай