Тошко Йорданов поведе битката, Минчев е и готин, и жалък

Остри думи започнаха да се сипят след аргументирането на поисканото освобождаване

Тошко Йорданов поведе битката, Минчев е и готин, и жалък | StandartNews.com

Депутатите обсъждат предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев по искане на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН), подкрепени от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов представи мотивите към предложението. Сред тях са "непрекъснато неизпълнение на задълженията на председателя", "системното и грубо нарушаване на правилника на НС и превишаване на неговите права".

Острите думи започнаха да се сипят след аргументирането на поисканото освобождаване на Минчев.

Йорданов заяви от трибуната, че Никола Минчев е "много готин като човек", но професионалното му поведение е "жалко". Той обяви, че бил свидетел как имало случаи, в които Минчев не можел да вземе решение, защото не са му се обадили от Министерския съвет. Той трябва да стои над Министерския съвет, защото ние сме представители на народната воля, настоя депутатът.

Той се обърна и към предателите от ИТН: "Вашата група събира предателите, а премиерът лично се разхожда да ви убеждава." Това предизвика недоволство сред депутатите.

За реплика на трибуната се качи Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". "За да говориш за професионално поведение, трябва да си юрист, а не сценарист. Българският народ е мъдър и знае, че оставката на Никола Минчев няма нищо общо с професионалното му поведение", каза той.

На трибуната след това се изказа Николай Ангов от ПП. "Г-н Слави Трифонов подведе целия български народ, че ще се бори срещу модела ГЕРБ. Някои сценаристи и псевдоюристи, и псевдофинансисти повярваха, че ще получат едни постчета. Тези хора в момента помагат на лицето Слави Трифонов да извърши най-голямото предателство в България", каза той.

После на трибуната се качи един от отцепниците от ИТН Деян Петков. "ИТН разби мечтите и идеалите, в които вярваха стотици хиляди българи. Прегръщайки се с ГЕРБ, ДПС и колегите от "Възраждане". Ако това да бъда предател означава да предам това, в което вярвам в името на личния интерес, за мен е чест да бъда предател", каза Петков.

След изказванията на трибуната отново се изказа Тошко Йорданов. Той определи Настимир Ананиев като "политическа цветарка", защото обикалял всякакви партии. И защити Трифонов, че не бил депутат и нямал "тъпата фиксация" да е такъв или министър. Доброволно бил излязъл от властта. Да оправдавате поведението си и това което ние искаме с г-н Трифонов е жалко, добави той. И отново атакува предателите, напуснали ИТН. А заседанието на НС приличало на партиен пленум отпреди 1989 г.

Станислав Балабанов от ИТН обяви, че управленската коалиция била създадена по две причини. "Да се изправи срещу модела, заради когото напълнихме площадите. 250 дни бяхме на тези площади", започна той, а в залата се чуха дюдюкания.

Двете неща бяха почтеност и нулева толерантност към корупцията, върна се той към причините за влизането в управлението. И се оплака, че каквото и да направели ИТН винаги ги атакували, че са с ГЕРБ и ДПС. Балабанов обвини ПП и доскорошните си коалиционни партньори, че не са направили нито една реформа, а премиерът Кирил Петков не е изпълнил обещанието всеки ден да разкрива по едно престъпление.

"Постове и регулатори, предлагани от премиера и вицепремиера, всички регулатори да ни ги разхвърлят по партии без да обсъждаме конкретни имена, това морално ли е", смени той рязко темата на дебата и опита да води диалог с Кирил Петков, на което получи забележка от председателстващия заседанието Кристиан Вигенин.

Според Балабанов Минчев се опитал да скрие "националното предателство на човек, който седи в тази зала", визирайки премиера Кирил Петков. "Минчев демонстрира пряко и косвено, че е зависим от нареждания през МС. Затова е логично днес да обсъдим и да приемем неговата оставка. Това е предложение на ИТН, всеки в тази зала е свободен да подкрепи това предложение. Този модел на ГЕРБ, срещу който се бяхме изправили, няма как да бъде оборен, защото тези които седят до вас, г-н председател, нямат желание да го направят", заяви Балабанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай